Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.12.11

Mától: Súgólyuk Beavató Színházi Fesztivál

A Varadinum Kulturális Alapítvány társszervezésében beavató színházi fesztivált tart a nagyváradi Szigligeti Színház. December folyamán a teátrum három előadásához kapcsolódóan tartanak foglalkozásokat középiskolás diákoknak, amelyeknek célja a fiatalok színházlátogatásának ösztönzése, illetve a színházi előadások által felvetett társadalmi problémákkal szembeni érzékenyítés.

A fesztivál december 11-én, az Antigoné és A tigris című előadásokkal és a hozzájuk kapcsolódó foglalkozásokkal indul, és december 14-én a Napnyugat Expressz című nagytermi produkcióval zárul.

A fesztivál kapcsán Czvikker Katalin, a Szigligeit Színház főigazgatója elmondta: „Immár tíz éve működtetjük sikerrel a Színház az iskolában, iskola a színházban projektet, amelynek különböző programjaival, az eltelt egy évtizedben, már több ezer diákot sikerült elérnünk a megye különböző részeiből. A Súgólyuk színházi nevelési programot 2017-ben indítottuk útjának, azzal a céllal, hogy a középiskolás diákok pszichológusok, drámapedagógusok és színházi szakemberek vezetésével, játékosan ismerkedjenek a színházi világgal és előadásokkal”. A főigazgató hozzátette: „Nagy öröm számunkra, hogy a Varadinum Kulturális Alapítvány odafigyel erre a hiánypótló kezdeményezésre, és támogatja, hogy a pandémia után ismét erőre kapjanak ezek az érték- és közösségteremtő programok”.

A pogram szervezésében a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) is részt vesz. A MAKET elnöke, Szabó Kincső elmondta: „Számunkra különösen fontos, hogy hosszú idő után végre újra találkozzunk kedvenc színészeinkkel. A programokra a 9. osztályosokat hívjuk meg, elsősorban, tekintettel arra, hogy ők ettől az évtől láthatják azokat az előadásokat, amelyeket a színház nagyobb diákoknak szánt, s amelyek már érettebb, felkészültebb befogadást igényelnek a nézőtől. A programunk ebben kívánja segíteni őket.”

A fesztivált társszervező Varadinum Kulturális Alapítvány részéről Koncsek Vadnai Zita elnök támogatásáról biztosította mind a színházat, mind pedig a középiskolások egyesületét: „A Varadinum Kulturális Alapítvány több mint két évtizede azért jött létre, hogy Nagyvárad és Bihar megye szellemi örökségét innovatív módon tudjuk továbbadni a fiatal generációk számára. Ez a program is azt bizonyítja, hogy van dolgunk ezen a téren, és hogy a magyar kultúra, így a színház iránt is óriási igény mutatkozik minden korosztály részéről”.

Az előadásokra jegyek már kaphatók, a produkciókat követő foglalkozásokra a belépés ingyenes. Az eseményt a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.