Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2016.01.28

Öt éve önállóan

2011. január 27-én született meg az a tanácsi határozat, amelynek értelmében ötvenöt év után újra önálló magyar színháza lett Nagyváradnak. A jeles esemény ötödik évfordulója alkalmából négynapos ünnepségsorozatot szervez a Szigligeti Színház, amelynek mindhárom társulata különleges programmal készül.

„Amikor megálmodtuk ezt az intézményt, sokan aggódtak értünk. Az eltelt öt évben azonban rácáfoltunk ezekre az aggodalmakra, sőt, felülmúltuk a várakozásokat. A Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes egyaránt képes volt saját fesztivált lábra állítani, elnyerni a közönség tetszését és kiérdemelni a szakma figyelmét”- kezdte az ünnepi beszédek sorozatát Czvikker Katalin főigazgató és megköszönte mindazok segítségét, akik az elmúlt öt évben valamilyen módon támogatták az önálló magyar színház ügyét.

Biró Rozália szenátor, a Szigligeti Színház támogatója elmondta: bárhol jár az országban, büszkén mesél a nagyváradi színházi életről, hiszen túl az előadások létrehozásán, a különböző kiegészítő tevékenységekkel a társadalmi felelősségvállalásra is ösztönzik a közösséget.

A továbbiakban a három társulat művészeti vezetője szólalt fel. Novák Eszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Szigligeti Társulat ismét elindította a Színház az iskolában, iskola a színházban projektet, amelynek keretében idén a fiatalok jövőképére koncentráló előadást hoznak létre. Botházy-Daróczi Réka a Lilliput Társulat születésnapi programját mutatta be, kiemelve A Négyszögletű Kerek Erdő című készülő produkció kapcsán kigondolt élő trailert, amelyre csütörtökön, január 28-án kerül sor. Dimény Levente, a Szigligeti Társulat színművésze, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője mondandójában kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy művészi szempontból előremutató előadások szülessenek, amelyek mind az alkotók mind pedig a közönség számára megteremtik az állandó fejlődés lehetőségét.

A nyitó nap programja Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékának vetítésével folytatódott, amelyet Keresztes Attila állított színpadra 2011-ben. Az esemény további programja:

 

Január 28., csütörtök

13:00   Leánder és Lenszirom. Ifjúsági előadás

            Helyszín: Szigligeti Stúdió, Fekete terem

            Jegyek a színház jegypénztárában kaphatók.

17:00   Játszd újra! A Lilliput Társulat Kormos képpel mutogat című előadásának vetítése

18:00   Élő-trailer: a Lilliput Társulat A Négyszögletű Kerek Erdő című előadásának interaktív, játékos beharangozója

19:00   Játszd újra! A Nagyvárad Táncegyüttes Nagyvárosi bujdosók című előadásának vetítése

 

Január 29., péntek

19:00   Ne hisztizz! Góbi Rita Társulatának mozgásszínházi előadása.

A Független Színházi Napok keretében.

Helyszín: Szigligeti Stúdió, Fekete terem

Jegyek a színház jegypénztárában kaphatók.

 

Január 30., szombat

11:00   A Szigligeti Színház hangképző tanára, Molnár Mónika diákjainak kamarakoncertje

            Helyszín: Szigligeti Stúdió, Fehér terem

19:00   Daraboló  – Székely Csaba: Bányavirág

            A Szigligeti Színház kortárs felolvasószínházi sorozatának előadása

Helyszín: Szigligeti Stúdió, Fekete terem