Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2015.10.19

Újvilág

2015. október 21-én, szerda este 19 órakor szimfonikus koncertre várja az érdeklődőket a Szigligeti Színház. A koncertre a Papp Magda B – bérletek érvényesek, de szabadjegyek is válthatók a színház jegypénztárában, vagy on-line az alábbi linken:  Jegyvásárlás

Dvořák IX. szimfóniája eredetileg Az új világból címet viseli, amely 1893-ban keletkezett az Amerikában töltött évek hatására. A mű irodalmi alapja Longfellow Hiawatha éneke című eposza. Mind a mai napig a világ egyik legnépszerűbb komolyzenei műve, ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy Dvořák már korábban is érdeklődött az amerikai zene indián és afrikai gyökerei iránt, és ezeket a zenei elemeket bele is építette művébe. Némelyek szerint, ahogyan például a harmadik vagy a legismertebb negyedik tétel megszólal, egy rockrajongó szívét is megdobogtathatja. Egy igényesebb rockrajongóét legalábbis biztosan, de egy dzsessz- vagy soulrajongóét mindenképpen.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ebben az évben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. Az 1965-ben alapult együttes Jász-Nagykun Szolnok Megye egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara. Ebből adódóan jelentős, sőt mondhatni pótolhatatlan szerepet játszik Szolnok város és a megye komolyzenei életében.

Az együttes az utóbbi években Izaki Maszahiro japán karmester művészeti vezetésével óriási szakmai fejlődésen ment keresztül. Ennek eredményeként 2009 óta I. kategóriás, jelenleg pedig kiemelt minősítésű hivatásos szimfonikus zenekar. Kiváló szakmai munkájának elismeréseként Európa számos országában, így Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Franciaországban és Finnországban, valamint Európán kívül Japánban is több alkalommal fellépett.