Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.06.16

Zenés előadások a Szigligeti Színház új évadában

Két musicalt és egy nagyoperettet, meseadaptációkat és hagyományőrző projekteket jelentettek be a Szigligeti Színház vezetői és társulatvezetői mai sajtótájékoztatójukon, amelynek keretében a most véget érő 2022/2023-as évad kapcsán is elhangzott néhány érdekesség.

A most lezáruló évad értékelése

Czvikker Katalin főigazgató elmondta: a három társulat összesen mintegy 55.000 nézőt vonzott a színházba az elmúlt évadban. Emellett számos hazai és külföldi kiszálláson vettek részt művészeink, sőt, vidéki bérletházaink kínálata is bővült. Az évadra 3023 bérletet vettek a nézők, ami mintegy kétharmada a pandémia előtti maximális számnak. A tendencia azonban országos felmérések szerint javuló, ami az emberek kulturális élethez való visszatérését illeti, és ez az évad második felében már a Szigliget Színházban is érződött – hangzott el.

 

A Szigligeti Színház társulatainak tervei

 

Szigligeti Társulat

A Szigligeti Társulat nyári programja, illetve a 2023-2024-es évad első fele a következőképpen mutat:

  • A múlt Szilveszter bemutatójával, Beaumarchais Figaro házassága, avagy egy őrült nap című komédiájával (rendező Botos Bálint) veszünk részt a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában, június 25-én

  • A Gyulai Várszínházban három előadással is szerepelünk a nyáron, ezek a következők: Figaro házassága (július 13), Csinibaba (augusztus 5) és Játék a kastélyban (augusztus 13).

  • A Szentendrei Teátrummal koprodukcióban készítettük stúdióbemutatónkat, az Én, a féreg – Kafka-kabarét, amelyet Kárpáti Péter írt és Kovács D. Dániel rendezett. Ennek szentendrei bemutatója július 28-án és 29-én lesz.

  • Budapesten a Városmajori Színházi Szemlén a Csinibabával szerepelünk augusztus 29-én.

  • Szeptemberben a Magyarosaurus Dacus előadásunkkal három helyen vendégszerepelünk: a Piatra Neamț-i Fesztiválon, Székelyudvarhelyen a dráMa Kortárs Színházi Fesztiválon, majd szeptember végén Bukarestben, a Maszín által szervezett Bukfeszten.

2023-ban két bemutatóra készül a társulat. Szeptember 17-én Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter musicaljét, A padlást mutatjuk be Tóth Tünde rendezésében, az idei szilveszteri bemutató pedig Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettje lesz.

Az évadban ugyanakkor felújításra kerül a Kovács D. Dániel rendezte A Schroffenstein család, illetve mivel tavasszal új stúdióteret kaptunk, amelyet a közönség részéről kiemelt érdeklődés övezett, az összes jelenleg futó stúdióelőadásunkat átvisszük a következő évadra – jelentette be Novák Eszter művészeti igazgató. Hozzátette: az évad nagy tétje, hogy a nézők és bérletvásárlók száma emelkedjen. Azok pedig, akik évente csak egyszer vagy kétszer jönnek színházba, ezen ritka alkalmakkor legszívesebben zenés produkciót választanak – szögezte le.

Lilliput Társulat

Gyermek- és ifjúsági társulatunk diákprogramján belül kerül megvalósításra nyár folyamán a Tüskevár című musicalt mutatja be, amelyben a társulat 9 művésze és a Nagyvárad Táncegyüttes 6 táncosa mellett 14 fiatal is részt vesz majd – erről Botházy-Daróczi Réka művészeti vezető beszélt. A Fekete István azonos című regénye alapján Olt Tamás, Szirtes Edina „Mókus” és Váradi R. Szabolcs írt szöveget és zenét, a mi előadásunkat pedig Györfi Csaba rendezi. A bemutató tervezett időpontja szeptember 3.

Október végén kerül bemutatásra a Fazekas Mihály műve alapján készülő Lúdas Matyi, amelyet Lélek Sándor Tibor ír és rendez bábszínpadra. A harmadik tervezett bemutató is irodalmi, ezúttal kortárs ifjúsági irodalmi adaptáció: Berg Judit Rumini című regényét bábszínpadra írja és rendezi: Szabó Attila. 2024 májusában kerül bemutatásra A tyúk, aki soha nem adta fel, amelyet Jill Tomlinson regénye alapján ír és rendez Veress András, Csepei Róbert zenéjével.

Nagyvárad Táncegyüttes

Tánctársulatunk rendhagyó néprajzóra sorozatának harmadik, egyben befejező részéhez érkezett. Az első részben, a Mindenki hagyományában a néphagyomány, népszokások általános bemutatásán túl, az erdélyi táncdialektusokkal ismerkedhettek meg nézőink. A második rész a Szent Andrástól Vízkeresztig címet viselte. Ebben a részben az adventi, karácsonyi és Újév eleji jeles napokhoz kapcsolódó dramatikus népszokásokat vittünk színpadra.

A harmadik részben egy hosszabb időszak népszokásainak megjelenítésére teszünk kísérletet, amely a farsangi időszakkal kezdődik és a nagyböjtön keresztül egészen Szent Iván napjáig tart. Megmutatjuk a farsang mulatságokkal teli gazdag időszakát, betekintést nyújtunk a fonók életébe, valamint a farsangfarkához fűződő maszkos dramatikus alakoskodás szokásvilágába is. Ezenkívül műsorunkban, mely a Maskarák, villők... munkacímet viseli, megidézzük a lányok tavaszváró szokását a villőzést, továbbá a húsvéti locsolkodást, a pünkösdi királynéjárást, illetve a Szent Iván éji tűzugrást is.

Az együttes második bemutatója meseadaptáció lesz, Szabó Attila szövegéből, aki az ismert magyar népmese alapján írja színpadra a Holló Jankót. A mágikus táncjátékot, amely a másságról, önmagunk történetének megismeréséről, elfogadásáról, a hőssé válás lehetőségéről mesél. Györfi Csaba rendezi.

Bérletek

A Szigligeti Színház 2023/2024-es évadára szóló bérletkonstrukciók meghirdetése várhatóan július első felében történik majd.