Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2022.12.27

Figaro: kisember és grandiózus figura

Mi fogott meg Figaro történetében?

Először leginkább az ellentmondásossága ragadott meg. Egy könnyed szöveg, klasszikus cselvígjáték melynek során a főszereplőből felszakad egy olyan monológ, amely tele van dühvel, elégedetlenséggel és kiábrándultsággal. Arra voltam kíváncsi, hogy ezek a szélsőségek, hogyan férnek meg egymás mellett, úgy, hogy ne csússzon át sem felszínes szórakoztatásba, sem erőltetett drámaiságba.

Mik a vígjáték rendezés kihívásai?

Nagy kihívás, megtalálni azt a formát, amely egyszerre pontos, mégsem öli meg a könnyed játékot a színészben. Rengeteg energiát és intenzív figyelmet kér mind a játszóktól, mind tőlem ez a műfaj. Ugyanakkor sok örömet ad a keresgélés, hiszen egyszerre kemény munka és önfeledt szórakozás.

Hogyan változott a hatalomhoz fűződő viszonyunk Beaumarchais kora óta?

A társadalmi berendezkedés nagyon sokat változott, mégis az egyén viszonya a hatalommal sok közös pontot mutat. Az ember megbízik a hatalom képviselőiben és keserűen tapasztalja, hogy bizalma azon a naiv hiten alapult, hogy a hatalom fontosnak tekinti őt. Ez a remény ma is ugyanolyan hiábavaló, mint Beaumarchais korában.

Az első éjszaka joga a darabban egy központi kérdés. Ez azonban egy történelmi legenda, vagyis nem annyira egy múltbeli hatalmi rendszer emléke, mint inkább az elnyomás érzékeltetésére szolgáló fiktív elem. Amennyiben nem úgy tekintünk a szövegre, mint egy kordokumentumra, úgy visszajutunk a kisember küszködéséhez, aki mindent megpróbál, hogy sikerüljön túlélnie és megvédenie integritását egy ellenséges hatalommal szemben.

Mi ragadja meg a fantáziánkat a kisemberek történeteiben?

Könnyebb empatizálnunk a hozzánk hasonló helyzetben levő emberekkel. Beaumarchais főszereplője azonban több ennél. Figaro kisember, ez igaz, de a maga módján mégiscsak egy grandiózus figura. Nem véletlen az, hogy ikonikus szereplője lett az európai kultúrtörténetnek. Véleményem szerint ennek az az oka, hogy küszködései közben is megőrzi humorát és könnyedségét. Ez a bámulatos tulajdonság emeli őt ki a kisemberek keserű drámájából és így válik egy felejthetetlen alakká, akinek nevetésében mindig ott van a csalódottság keserűsége, ugyanakkor ez a keserűség újra és újra egy mosolyba burkolózik. Ez a hullámzás teszi végtelenné Figaro alakját és emiatt ébreszt bennünk továbbra is kíváncsiságot és csodálatot.