Arhiva de știri / Trupa Szigligeti


Arhiva de știri / Trupa Szigligeti 2012.06.14.

Căminul nostru comun este muzica

În 17 iunie îşi începe turneul de o săptămână din România Filarmonica Naţională Ungară condusă de Kocsis Zoltán. În acest timp îşi prezintă programul în oraşele Sibiu (17 iunie),  Târgu Mureş, (18 iunie), Miercurea Ciuc (19 iunie), Sfântu Gheorghe (20 iunie), Cluj (21 iunie) şi Oradea (23 iunie). Ca închidere a turneului orchestra filarmonicii concertează în Teatrul Szigligeti din Oradea sâmbătă, 23 iunie de la orele 19. Bilete pot fi cumpărate cu 30 lei în casieria teatrului, deschisă începănd de marţi şi până vineri între orele 9-17.

În concert poate fi auzită pe lângă Rapsodiei I. de Enescu piesa lui Kodály întitulată Dansuri de la Galanta compusă din minunate motive ungureşti şi coroana operei lui Bartók întitulată Concerto, care ca şi Suita de dansuri conţine şi multe elemente altele decât cele maghiare. 
Orchestra Filarmonică Naţională este cea mai veche orchestră a Ungariei, recunoscută şi pe plan internaţional. De la înfiinţarea ei e dat mai multe mii de concerte cu succes mare în Ungaria şi peste hotare colaborând cu artişti de renume mondial. Sub conducerea directorului muzical principal Kocsis Zoltán se pune un accent deosebit pe popularizarea în lume a operelor contemporane, printre care şi cele ale autorilor maghiari. Prezintă de asemenea opere rar prezentate.  Înregistrările CD Bartók  Noua Serie care însumează opera lui Bartók au câştigat cele mai multe aprecieri profesionale din toate timpurile.