410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2022.05.03

Véget ért a X. HolnapUtán Fesztivál

Mácsai Pál Örkény-estjével ért véget a Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiváljának tizedik, jubileumi kiadása. Az idei seregszemlén a nagyváradi társulat mellett több magyarországi, illetve egy vajdasági magyar színház produkcióit láthatta a nagyérdemű.

A fesztivál a Szigligeti Társulat A tigris című stúdióelőadásával indult szerda délután az Árkádia színpadán. Gianina Cărbunariu áldokumentarista színjátékát Tóth Tünde rendezésében már az előző évad óta nagy sikerrel játssza a társulat.

Csütörtökön, április 28-án került sor a fesztivál első vendégjátékára. Két alkalommal is, 16 és 21:30 órától láthatta a közönség az Árkádia Színházban a Kárpáti Péter által írt és rendezett Tótferi című előadást, amely a magyar néphagyományból kiindulva egy sajátos mitikus hősről, a címszereplő Tótferiről szól. A fesztivál második napján, a Szigligeti Színház nagyszínpadán a kortárs román színházcsinálás fenegyerekének, Radu Afrimnak a Sepsiszentgyörgyön készült előadása, az Amikor a telihold ragyog a turkáló felett volt látható, 18 órától. Az előadás megkezdése előtt a Szigligeti Társulat művészei és a PKE Egyetemi Színpad tagjai rövid zenés performance-szal köszöntötték a X. HolnapUtán Fesztivál közönségét a színház bejárati előcsarnokában A napot a Lokálban megszervezett küb_beat dj-szett zárta.

Pénteken, április 29-én, délután 17 órától a Láthatáron Csoport felnőtteknek szóló színházi játéka, A megmentő volt látható, amely egy, egymástól elszakadt testvérpár történetén keresztül beszél a múltfeldolgozás lehetséges útjairól. Az előadást követően beszélgetésre került sor, amelyen Molnár Éva Kinga pszichológus segítségével feszegették a jelenlévők az előadásban felvetett témákat.

A fesztivál harmadik napjának nagyszínpadi produkciója a Lars von Trier-filmből készült Dogville című előadás volt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában, amely kizrólag felnőtt közönségnek szólt. A tabudöntögetésről híres filmes alkotása alapján készült produkcióban egy kisváros brutális közösségét ismerhettük meg. A harmadik nap zárásaképp 22 órától TRAiLA, azaz Trabalka Cecília színművész dj-szettjére várták az érdeklődőket a Lokálba.

Könyvbemutatóval indult a HolnapUtán Fesztivál negyedik napja: szombaton 15 órától színház páholyelőcsarnokában Boros Kinga Kényelmetlen színház című kötete került bemutatásra a szerző, illetve Benedek Levente borítótervező jelenlétében. A beszélgetés során számos kérdés felmerült a könyv kapcsán, egyebek közt az is, hogy mit nevezünk tulajdonképpen kényelmetlen színháznak, illetve az alkalmazott színház kényelmetlen színház-e.

Ezt követően 17:00 órától a Szigligeti Társulat Az öngyilkos című előadását tekinthette meg a nagyérdemű a színház nagytermében. Nyikolaj Erdman műve alapján az előadást rendezte Botos Bálint. A HUF utolsó előtti napja Suhov & Jazzszigor DJ-estjével zárult a fesztivál hivatalos kocsmájában, a Lokálban.

X. jubileumi HolnapUtán fesztivál utolsó napján, délután 17 órai kezdéssel Implon Irén Színházi Pódium című kötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők.

Bevezetőként Bíró Árpád Levente röviden bemutatta a kötetet, majd átadta a szót Implon Irén fiának, Manolescu Gábornak, a kötet szerkesztőjének, aki édesanyja személyiségét idézte fel. A könyvbemutató végén Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat színművésze, örökös tagja, illetve Eugen Țugulea, a Regina Maria színház kiérdemesült művésze olvasott fel magyar, illetve román nyelven a kötetből.

A fesztivál záróelőadása Mácsai Pál Azt meséld el Pista! című egyéni estje volt, amelyben a színművész Örkény István életének állomásait idézte fel az író fennmaradt, személyes hangvételű szövegein keresztül. A közönség álló tapsviharral köszönte meg a nem mindennapi előadást.