Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2014.05.29.

A Szigligeti Színház is közreműködik a Koronázási Ünnepi Játékokban

A székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok kapcsán tartott sajtótájékoztatót május 27-én a budapesti Nemzeti Galériában Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, L. Simon László kormánybiztos, Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Czvikker Katalin a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes.

 

A Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Önkormányzata 2013-ban hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Koronázási Ünnepi Játékokat. A történelmi Belvárosban Szent István király kora elevenedett meg, idén pedig Szent László alakja áll majd a fesztivál középpontjában, mely augusztus 16-19. között kerül megrendezésre. A Nemzeti Emlékhely területén, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán Szent László koronázásának történetét láthatja a közönség, miközben a Belváros középkori piactérré alakul. A fesztiválon felvonultatják a négy és fél méteres királybábokat, amelyeket Somogyi Győző festőművész és Grosschmid Erik bábtervező tervez, és székesfehérvári általános iskolások vesznek részt az elkészítésükben. Szent István, Szent Imre, Gizella, Asztrik, Sarolt és Géza fejedelem után most Szent László király, a lánya, Piroska, a felesége, Rheinfeldi Adelheid, a testvére, I. Géza és unokatestvére, Salamon figurája készül el.

„A fesztivál arra épül, hogy a magyarság koronázóvárosának történelmi hagyományait felelevenítsük, és ezzel emléket állítsunk nagy történelmi személyiségeinknek, másrészt a kreatív művészeknek is teret ad” - mondta Szikora János a tájékoztatón.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője kiemelte, az elmúlt évben is nagy siker volt a rendezvény, majd Szent László történelmi érdemeit hangsúlyozta: „Szent László, a lovagkirály máig a magyar katonák védőszentje. Megvédte es megszilárdította az országot, ezzel biztosítva a független magyar létet. Éppen ezért személye jó példa ma is.”

Idén Nagyváraddal, Szent László városával közösen készülnek a Koronázási Ünnepi Játékokra. A Szigligeti Színház főigazgatója, Czvikker Katalin beszámolt arról, hogy a Szent László Római Katolikus Gimnázium diákjaiból összeálló gyermekkórus és a váradi filharmónikusok is bekapcsolódnak a szertartásjátékba. Ezek után ismertette a Nagyváradon megvalósuló programokat. A fesztivál lejárta után, augusztus 23-án Nagyváradra költöztetik az óriásbábokat, amelyeket egy családi nap keretében mutatnak be. Az eseményre Böcskei László megyéspüspök a püspöki palota belső kertjét bocsátotta rendelkezésre.

Kép: Czvikker Katalin és Szikora János. Háttérben az óriásbábok