Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2014.03.06.

Elkezdődött A Holnap után

Szerdán a hivatalos megnyitóval kezdetét vette a második alkalommal megrendezett A Holnap után fesztivál a Szigligeti Színházban.
Az elmúlt színházi évadban útjára indult eseménysorozat olyan jelentős személyiségeket hivatott bemutatni, akik A Holnap nemzedékét követő időszakokban a művelődés és kultúra terén kiemelkedő szerepet játszottak, és akik valamilyen módon kötődtek Nagyváradoz, vagy itt születtek. A fesztivál megnyitóján Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, illetve a Székesfehérvárról érkezett vendégeket, a Vörösmarty Társaság és a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselőit, illetve Szikora János rendezőt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját. Örömét fejezte ki, hogy a két város kulturális intézményei között kialakult egy jó kapcsolat, amely a reményei szerint a jövőben szorosabb lesz és egyre szerteágazóbbá válik. Köszönetképpen A Holnap után fesztiválon való részvételükért, közreműködésükért Czvikker Katalin egy-egy ajándékcsomagot és oklevelet adott át a Vörösmarty Társaság képviselőinek, Bobory Zoltán elnöknek, illetve Lukácsy József elnökségi tagnak, Ferenczy Noéminek, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanárának és Szikora János színházigazgatónak. A megnyitót követően Sorbán Attila költő beszélgetett a vendégekkel a Vörösmarty Társaság történetéről, a székesfehérvári irodalmi, művészeti életről. A beszélgetés egyfajta illusztrációjaként a Szigligeti Színház művészei, Fodor Réka, Dobos Imre és Szotyori József olvastak fel kortárs magyar költők, köztük az irodalmi társaság néhány tagjának a verseiből.
A beszélgetést követően a székesfehérvári gimnázium múltját bemutató Földi árnyban égi fény című kiállítást nyitotta meg Lukács László néprajzkutató. A tárlat a fesztivál ideje alatt megtekinthető a színház páholyfolyosóján.