Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2014.02.27.

Székesfehérvári vendégek A Holnap után fesztiválon

A fesztivál első napján, március 5-én, szerdán 17.15 órától a székesfehérvári Vörösmarty Társaság és a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselői lesznek a Szigligeti Színház vendégei. A színház páholyelőcsarnokában sorra kerülő beszélgetés, irodalmi est házigazdája Sorbán Attila költő.

A Vörösmarty Társaság Székesfehérváron már a 19. század második felében viselte a Szózat költőjének nevét. Az irodalmi kör vagy társaság később, a két világháború között és az 50-es években is működött, ám folyamatosan csak rövid ideig. A politikai változások mindig elsodorták. A társaság 1988 novemberében alakult újjá, s azóta él. Fő tevékenységi területe a régió irodalmi életének szervezése tudományos tanácskozásokkal és irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal.
A Ciszterci Szent István Gimnázium a Zirci Ciszterci Apátság gimnáziuma, Székesfehérvár legrégibb és legnagyobb középiskolája. Az évszázadok során olyan diákok koptatták az iskola padjait mint Ybl Miklós, Wekerle Sándor, Vajda János, gróf dr. Klebelsberg Kuno, Vörösmarty Mihály, Lázár Ervin, Szegfű Gyula. A gimnázium 2013-ban hármas jubileumot ünnepelt: 325 évvel ezelőtt, 1688-ban alapították, 200 éve, 1813-ban vette át a Ciszterci Rend a gimnázium fenntartását, valamint 75 éve, azaz 1938 óta áll az iskola jelenlegi épülete.