Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2013.02.21.

Dürrenmatt-darabot mutat be a Szigligeti Társulat

A Nagy Romulus című előadás közelgő bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Szigligeti Színház vezetősége és az alkotók egy része: Czvikker Katalin főigazgató, Szabó K. István, művészeti igazgató, az előadás rendezője, Horváth Károly zeneszerző, illetve a címszereplő, Szélyes Ferenc.

A bemutatóra március 1-jén, pénteken 19 órától kerül sor a nagyváradi színházban. Czvikker Katalin főigazgató köszöntötte elöljáróban a sajtó képviselőit és az alkotókat, ő tért ki arra is, hogy az előadást a Bethlen Gábor Alap támogatta, illetve szintén pályázati úton jöhet létre az előadás debreceni vendégszereplése: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy bérletcsere valósulhat meg ebben az évadban a Csokonai Színházzal.

A darabról, az előadásról elsőként Szabó K. István beszélt: mint mondta, az előadás műfaji meghatározása (tragi)komédia, a szerző megfogalmazása szerint „történelmietlen történelmi komédia”. A színmű egy emberről szól, akinek lehetősége van arra, hogy változtasson a világon – akár a saját bukása árán. Szélyes Ferenc marosvásárhelyi vendégművész párhuzamot vont a társulat egy másik előadása, a Jelenetek egy kivégzésből és a most készülő produkció között, hiszen mindkettő az egyén és a hatalom viszonyát járja körül: míg az előbbi a művész, az utóbbi az egész emberiség szerepét vizsgálja. Mint mondta, habár ismerte a darabot, új, izgalmas dolgokat fedezett fel benne a közös munka során. Horváth Károly nagyváradi származású zeneszerző elmondta, már több mint tíz éve dolgozik együtt Szabó K. Istvánnal, most is örömmel vállalta a felkérést, nagy kihívásnak tartja, mivel a zenének nagy szerepe lesz az előadásban, a feszültség biztosításában.

Szó esett még arról, hogy Szélyes Ferenc egy körvonalazódó megállapodás értelmében rendszeresen szerepelne Nagyváradon, ez már csak a két intézmény – a marosvásárhelyi és a váradi színház – közötti egyeztetéseken múlik.