Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2024.06.29

Rangos díjakat nyert el a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján a Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadása két díjat is nyert a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját a kiemelkedő társulati munka és a klasszikus zenés színház igényes mai értelmezéséért kapta a Szigligeti Társulat, illetve Kisvárda Város Polgármesterének Díját Bajkó Blanka Aliz jelmeztervezőt is kitüntették az előadás jelmeztervéért.

2024. június 21-26. között immár harminchatodik alkalommal szervezték meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját. Az érdeklődők a művészetek házában, a zsinagógában és a Refi színpadon élvezhették a vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és musicaleket. A seregszemle idei díszvendége a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház volt. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan Felvonásokon át az idő címmel a színház elmúlt negyedszázadáról készült dokumentumfilmet vetítették le, illetve fotókiállítást is rendeztek.

A szakmai programban idén huszonhat előadás szerepelt, közülük tizenhetet a versenyprogram keretében láthatott a közönség.

A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján ötfős szakmai zsűri döntött számos díj sorsáról. A zsűri tagjai: Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező.

A rangos színházi fesztiválon a nagyváradi Szigligeti Színház Kálmán Imre Csárdáskirálynő című három felvonásos operettjével vett részt (r. Novák Eszter).

A szakmai zsűri javaslatára a Csárdáskirálynő a kiemelkedő társulati munka és a klasszikus zenés-színház igényes mai értelmezéséért Kulturális és Innovációs díjban részesült.

Bajkó Blanka Aliz, az előadás jelmeztervezője, a Kisvárda Város Polgármester Díját vehette át a Csárdáskirálynő című előadás pompás jelmeztervéért.

A díjat átadták: Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ igazgatója, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestre, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és Seszták Miklós országgyűlési képviselő

A díjakat a társulat nevében Kocsis Anna és Sebestyén Hunor színművészek vették át.