Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012.10.15.

Jön az évad első nagyszínpadi bemutatója

Beaumarchais A sevillai borbély című vígjátékának bemutatójával (október 19., péntek 19 óra, Szigligeti-bérlet) elkezdődik a 2012-2013-as évad bérletes előadásainak sorozata a nagyváradi Szigligeti Színházban. Erről az előadásról és a közelgő Interetnikai Színházi Fesztiválról is tájékoztatták a sajtó képviselőit a színház vezetői.

Czvikker Katalin menedzserigazgató elsőként a bérletesek számának alakulását vázolta fel: eddig körübelül 2700 bérletet értékesítettek, amely az elmúlt évadhoz képest 40 százalékos növekedést jelent. A diákbérletesek száma ugyanakkor megduplázódott és elérte az 1200-at, amely az elmúlt évadban útjára indított Iskola a színházban, színház az iskolában elnevezésű programnak és az évad eleji népszerűsítési akcióknak is köszönhető. Az egyetemisták számára kialakított Partium-bérlet teltházas lesz a Partiumi Keresztény Egyetemmel kötött megállapodásnak köszönhetően.

Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója a pénteki bemutatóra vonatkozó információkra tért ki: Beaumarchais A sevillai borbély című vígjátékát Zakariás Zalán, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti vezetője rendezi, a jelmezeket Kiss Zsuzsanna tervezte, az előadás zenéjét és díszletét Csiki Csaba jegyzi. A főbb szerepekben Kardos M. Róbertet, Dobos Imrét, Tóth Tündét és Dimény Leventét láthatja a közönség. Beaumarchais vígjátékára – Szabó K. István elmondása szerint – részben azért esett a választás, mert a rendező néhány éve Sepsiszentgyörgyön már színre vitte a szerző egy darabját, a Figaro házasságát, és a mostani produkció révén folytatódhat ez a kalandozás Beaumarchais világában.

Czvikker Katalin és Szabó K. István szót ejtett a közelgő Interetnikai Színházi Fesztiválról is. Mint elhangzott, 17 társulat, színház érkezik a fesztiválra, amely november 11-én veszi kezdetét: nyolc napon keresztül napi két-három előadás, kiegészítő programok, beszélgetések, kontcertek is szerepelnek a programban, Szabó K. reményei szerint sikerül igazi fesztiváhangulatot teremtetni Nagyváradon.