Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2024.02.27

Stúdióelőadások márciusban

A bemutatón kívül még egy időpontban játsszuk az Állítsátok meg Arturo Uit! című előadást, emellett egy Én, a féreg - Kafka-kabaréval is várjuk a nézőket a Transilvania stúdióba márciusban.

Arturo Ui kisstílű gengszter az 1930-as évek Amerikájában. A sajtó már nem a bűntényeiről, hanem az őt érintő gazdasági válságról ír. Ui azonban hamarosan terhelő információkra bukkan az eddig becsületességéről híres politikusról, Dogsborough-ról, aki engedett a kísértésnek, és belekeveredett a Karfiol Tröszttel folytatott kétes tárgyalásokba. Ui azzal fenyegetőzik, hogy leleplezi Dogsborough-t, ha a politikus nem támogatja őt. A gengszter és bandája korrupt védelmi rendszerré alakul, amelyen keresztül Ui hatalomra és tekintélyre tesz szert. Meggyőző politikussá akar válni, erőssége szónoki képességeiben és vizionárius személyiségében rejlik. Ahogy Ui kapzsisága és hatalomvágya növekszik, úgy válnak egyre brutálisabbá a célja eléréséhez használt eszközei. Chicagóban olyan sikeres, hogy magasabbra teszi a lécet, és a közeli Cicero városában akar terjeszkedni.

A Balogh Attila rendezésében megvalósuló Állítsátok meg Arturo Uit! bemutatójára már minden jegy elkelt, a március 17-ei második előadásra azonban néhány jegy még kapható: Állítsátok meg Arturo Uit! | Biletmaster-Jegymester Webáruház

Az Én, a féreg - Kafka-kabaré Franz Kafka Az átváltozás című novellája alapján íródott, ám nem egyszerű színpadi adaptációról van szó: Kárpáti írói világlátása és eszközei — sajátos humora, vesébe látása, a valóság szürreális elemeinek felnagyítása — ihletetten találkoznak Kafka sötét, groteszk, de nevettető világával. Ebből a találkozásból egy formailag meglepő, a kabaré élességével fogalmazó színpadi történet bontakozik ki. Egy biztos, a történet itt is úgy kezdődik, mint Kafka világhírű elbeszélésében: Gregor (Samsa) egy napon arra ébredt, hogy féreggé változott.

Az előadást március 24-én 19 órától játsszuk. Jegyek kaphatók a jegypénztárban, illetve itt: Én, a féreg | Biletmaster-Jegymester Webáruház