Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2024.01.09

Debrecenben A Schroffenstein család

Debrecenbe utazik A Schroffenstein család című előadásunk. A Kovács D. Dániel rendezte produkciót kétszer, január 9-én és 10-én játssza társulatunk a Csokonai Nemzeti Színházban.

A Heinrich von Kleist 19. századi drámájából készült előadást először 2020 tavaszán mutattuk be, ám akkor a világjárvány miatti lezárásoknak betudhatóan nem játszhattuk elégszer. Ezért 2023 októberében részben megújult szereposztással tért vissza a színpadra, és két időpontban, diákbérletben játszottuk. Most bérletcsere-program keretében nézheti meg a hajdú-bihari megyeszékhely közönsége.

A Schroffenstein család – más fordításokban: A bosszú – egy család két szembenálló sarjának konfliktusát és az abból adódó sorstragédiát mutatja be. A szöveg tulajdonképpen a Shakespeare-i szöveghagyományt értelmezi újra, hiszen ez esetben is, úgy, mint a Rómeó és Júlia esetében, a háborúskodásig fajuló konfliktus áldozatául esnek a szerelmesek.

Kovács D. Dániel rendező az előadásról korábban úgy fogalmazott: „Egy olyan világban, ahol ugyanarról a hírről két különböző hírportálon vagy újságban homlokegyenest mást írnak vagy mondanak, A Schroffenstein család tud arról is szólni, hogy ha valaki elfogultan, hevületből, indulatból akarja az igazságot megtalálni, annak milyen torz következményei lesznek”.