Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.09.13

Nyílt próba, szilvásgombóc és össztánc az első Szigligeti Pikniken

A padlás című készülő előadás nyílt próbájával indult és szabadtéri rendezvényekkel folytatódott az első Szigligeti Piknik, amelyet az új évad köszöntésére szervezett a teátrum kedden délután a színházépület mögötti téren. A szép számban összegyűlt résztvevők megismerhették az intézmény mindhárom társulatának évadtervét.

 

Szinte megtelt a Szigligeti Színház nagyterme az öt órai kezdéskor. A közönséget Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője köszöntötte, aki elmondta: könnyedebb, zenésebb évadot tervez, ezért is kapott helyet a tervezett előadások között a váradi színházbajárók régi vágya, A padlás, amelynek bemutatójára szeptember 16-án, szombaton kerül sor. Emellett ismertette a többi várható produkciót is: már tudni lehet például, hogy Szilveszter este a Csárdáskirálynő című operettel várja az újévköszöntőket a színház, jövő tavasszal pedig Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit, illetve Lewis Carroll Alice csodaországban című műve kerül kis-, illetve nagyszínpadra. A nyílt próbát A padlás rendezője, Tóth Tünde vezette fel. Az előadásból két részletbe pillanthatott be a közönség, amely hatalmas tapssal és ovációval hálálta meg a színészek játékát. A nézők azonban nemcsak az előadásból kaptak ízelítőt: a nyílt próba végeztével a bejárati előcsarnokban szilvásgombócot is kóstolhattak.

A kóstolókat követően az egybegyűltek a színház mögötti térre vonultak, ahol elsőként a Lilliput Társulat vezetője, Botházy-Daróczi Réka ismertette a trupp tervezett évadát, majd a bábművészek rövid részleteket mutattak be néhány ismert produkciójukból. Színpadra léptek a társulat iskolaprogramjának keretében bemutatott Tüskevár gyerekszereplői is, akik néhány dalt adtak elő a nagy sikerű zenés előadásból. A Nagyvárad Táncegyüttes évadtervét Kerekes Dalma, a kortárs, illetve Imre Béla, a néptánc tagozat tánckarvezetője mutatta be, majd néhány rövid koreográfia következett, végül pedig a közönséget is bevonták egy körtáncba az együttes táncművészei. Harmadikként léptek a szabadtéri színpadra a Szigligeti Társulat művészei, akik a színházról szóló rövid produkcióval szórakoztatták a nagyérdeműt, és bemutatták a teátrum friss bérletkínálatát. Az estét Trabalka Cecília színművész DJ-szettje zárta.

Miközben a színpadon zajlottak a fellépések, a résztvevők fagylalttal, limonádéval vagy fröccsel frissíthették fel magukat a szeptemberi melegben. Lehetőség volt a színház anonim kérdőívének kitöltésére – a gyerekek saját, játékos kérdőívet kaptak, aminek kitöltéséért cserébe Szigligeti-logóval ellátott ceruzával ajándékozták meg őket a színház önkéntesei. Az érdeklődők lemosható Szigligeti-tetoválást is kérhettek, illetve felpróbálhatták a jelmeztár által rendelkezésre bocsátott színházi jelmezeket és parókákat is.

 

Fotók: Vígh László Miklós