Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.08.22

Nagy Béla 80. születésnapját ünnepeltük

Nagy Béla író, színháztörténész, dramaturg 80. születésnapját ünnepeltük a színház páholyelőcsarnokában augusztus 21-én délután, a színház vezetőségének és az ünnepelt barátainak, tisztelőinek jelenlétében.

A családias hangulatú esemény Czvikker Katalin főigazgató köszöntőjével kezdődött, aki kiemelte: a Szigligeti Színház indulásánál meghatározó volt a nagy tudású egykori irodalmi titkár támogatása, és mai napig bizalommal fordulhat hozzá segítségért vagy kutatáshoz használható forrásokért. Biró Rozália parlamenti képviselő az ünnepelt politikai és közéleti tevékenységéről emlékezett meg – hiszen, mint tudott, Nagy Béla aktív szerepet vállalt mind az RMDSZ Bihar megyei szervezetének alapításában, mind a Festum Varadinum rendezvénysorozat elindításában.

Meleg Vilmos színművész egy, a születésnapos által 1993-ban elmondott beszédet olvasott fel, Szűcs László, az Újvárad kulturális folyóirat főszerkesztője pedig Nagy Béla újságírói tevékenységét méltatta. Ezt követően Biró Árpád Levente, a színház korábbi irodalmi titkárának üzenetét olvasta fel Bozsódi-Nagy Orsolya jelenlegi irodalmi titkár. A levélben elsősorban Nagy Béla kutatói és kultúraszervezői munkásságáról esett szó. Pap István újságíró személyes hangvételű felszólalásban idézett fel néhány közös emléket, majd szavalatok következtek. Az első két szavaló a Szigligeti Társulat két legújabb és egyben legfiatalabb tagja, Ilyés Klaudia és Nagy László Zsolt volt, akik a most kezdődő évadtól csatlakoznak a színház közösségéhez. Elhangzottak még komolyabb és könnyedebb hangvételű versek Meleg Vilmos és Hajdu Géza színművészek előadásában, majd a jelen lévő közönség közös énekkel köszöntötte a 80. életévét töltő színháztörténészt, aki Czvikker Katalintól egy díszoklevelet vehetett át, amely arról tanúskodik, hogy Nagy Béla mostantól a Szigligeti Társulat örökös tagja. Portréját az ünneplők közösen helyezték el a nézőtéri folyosó falán.

Nagy Béla maga is ajándékkal kedveskedett a színháznak: egy 1947-es plakátot adott át a főigazgatónak, amely Az ember tragédiája című előadást hirdeti. Az ünneplés koccintással, tortával és kötetlen beszélgetéssel végződött.