Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.06.23

Életműdíj Fábián Enikőnek

Szép szokássá vált a Szigligeti Színház vezetősége részéről, hogy néha megállunk a mindennapi hajrában, és ráfigyelünk valakire, megdicsérjük, kiértékeljük, megveregetjük a vállát, megszeretgetjük, megköszönjük munkáját, odaadását, tehetségét.

A mai évadzárón Fábián Enikőre került a sor. A nem is akármilyen Életművét leltározzuk. Hála Istennek, van mit raknunk az életmű serpenyőjére. Dúskálunk az istenáldotta tehetséges színésznő virágoskertjében.

Abban a szerencsében volt részem, hogy tanúja lehettem Enikő eddigi pályafutásának. 1981-ben került Nagyváradra fiatalon, frissen, üdén, telve alkotói vággyal, színházmegváltó törekvésekkel, mint minden tehetséges fiatal, akinek „köze” van a színházhoz. Nagyon hamar belopta magát a váradi nézők szívébe. Már az első évben hat előadásban játszott. Az ugródeszka Kispál Jula szerepe volt az Ősvigasztalásból Szabó József rendezésében. „Édesanyám rózsafája, rózsafája,/ Én voltam a legszebb ága, legszebb ága” – sírta bele Nagyvárad színházi világába. Innen már egyenes volt az út Claire Zachanassianig, az öreg hölgyig. Csak közben eltelt 40 év, és mindvégig a csúcson! Micsoda szerepek, egy fővárosi színésznő is megirigyelhetné!

Közben eggyé forrt a színházzal, a várossal, közönségével. Megszerette Váradot, de sohasem feledte Brassót, mint nagy földije, Rodostó és Zágon vonatkozásában.

Voltak férfikörök Váradon, akik hangoztatták: csak akkor jönnek színházba, ha Enikő is játszik. Micsoda elismerés! Szeretet, megbecsülés!

Enikő nem maradt hálátlan a közönség ragaszkodásáért, jobbnál jobb és szebbnél szebb szerepekkel ajándékozta meg őket. Sokoldalú színésznő. Játszik drámát, vígjátékot, énekel, egyéni műsorokat készít. Különösen a lírai szerepek állnak közel lelkületéhez. Ezért emlékezetes Kispál Jula, Arabella (Káin és Ábel), Eszter (Megőrizlek), Lizzie Curry (Az esõhozó ember), Aletta van der Maat (Téli Zsoltár), Mária (Rock Passió), egy másik Mária, a Haldoklik a király-ból, Pia (Bûntény a kecskeszigeten), Ilona (Névnap), Mása (Három nővér), és a szerepek szerepe: Yvonne, a burgundi hercegnő.

De ott vannak a nagyformátumú szerepek is a palettáján: Mrs. Danvers (A Manderley-ház asszonya), Erzsébet királynő (Stuart Mária), Gertrudis (Bánk bán), Elizabeth Protcor (A salemi boszorkányok), egy másik Erzsébet (Paul Foster: I. Erzsébet), Rickl Mária (Régimódi történet) és a már említett Claire Zachanassian. Vagy az anya Forgách András: A fiú című darabjában.

Maradandót alkotott vígjátékokban is. Egyszer a lányom volt a Vidám sirató-ban, a legrakoncátlanabb „nagylány”, Lenke. Miatta került megalkotásra a seggberúgó gép! Másodszor a feleségem: Ilonka (Kertész Ákos: Névnap), Janet (Leszállás Párizsban), Maude Bodley (Ne most, drágám!) és Makrancos Kata!

Két kitűnő mesefigurájára is emlékszem: Bagira (A dzsungel könyve), Boszorkány (Tündér Ilona).

Föltétlen meg kell említenem a Lola Blau-t, a mono-musicaljét Ari-Nagy Sándor segédletével. Ezért az alakításért Enikő díjat kapott a Rövid Dráma Fesztiválon, első díjat kapott I. Erzsébet alakítása is, mint ahogy Rickl Mária is. 2004-ben kapta meg Kolozsváron az EMKE Poór Lili-díját. Különdíjat kapott Veszprémben a Versünnepen, jóval előbb Bákóban Az idő körei című műsoráért is. Ezen kívül több nívódíj birtokosa, de talán a legnagyobb díj számára a közönség szeretete itthon és egész Erdélyben, sőt, mostanában az Anyaországban is.

Ezért a gazdag életpályáért, színházunk nevének öregbítéséért fejezzük most ki szeretetünket, megbecsülésünket Fábián Enikő iránt, az Életműdíj odaítélésekor 2023-ban.

Kívánjuk, hogy még sokszor örvendeztessen meg bennünket kivételes tehetségével! Azzal a tehetséggel, ami csak az övé, amit a Teremtőtől kapott szerető édesanyja révén.

A Szigligeti Színház vezetősége, a Társulat minden tagja szívből gratulál a díjhoz. Legyen szerencsénk egymáshoz a továbbiakban is ezeken a sok előd által verejtékkel áztatott deszkákon, a színházkedvelő váradi közönség szerető ölelésében!


 

Hajdu Géza

Nagyvárad, 2023. június 18.