Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.05.08

Konferencia a romániai és magyarországi színházak helyzetéről

A debreceni Csokonai Fórumban megrendezett Két ország – két színházi kultúra című konferencián vett részt intézményünk igazgatója, Czvikker Katalin. A rendezvény keretében zajló kerekasztal-beszélgetéseken a magyarországi és romániai állami és független színházak aktuális problémáiról és kihívásairól beszélgettek a két országból érkezett résztvevők.

A délelőtti panelbeszélgetésen a két szomszédos országban működő független színházak helyzetét értékelték a felszólalók, Bianco Erde színész, a kolozsvári Reactor és a szatmárnémeti Teatrul de Nord tagja, Orlai Tibor művészeti menedzser, az Orlai Produkció vezetője, Petrányi Barna kulturális menedzser, a Pro Progressione vezetője és Visky Andrej rendező, a kolozsvári Váróterem projekt tagja. Milyen helyzetben vannak a romániai és a magyar független színházi alkotók 2023-ban? Milyen mértékben finanszírozza az állam a függetlenek működését, milyen egyéb támogatási lehetőségek léteznek? Miért éri meg függetlennek lenni ma Magyarországon és Romániában. Milyen jó gyakorlatok léteznek? - ilyen és ezekhez hasonló kérdésekről esett szó.

Délután először a kortárs tánc helyzetével kapcsolatos felszólalások hangzottak el. A kortárs tánc kőszínházi működésének a kérdései mellett a közönség érzékenyítésnek és megtartásának lehetőségei is szóba kerültek. Beszélgetőtársak voltak: Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, Ovidiu Caiţa, a szatmárnémeti Teatrul de Nord Mihai Raicu társulatának művészeti vezetője, Márton Imola,a sepsiszentgyörgyi M Studio művészeti vezetője, Nemes Zsófia, a PR Evolution Dance Company vezetője, illetve Szabó György, a Trafó menedzserigazgatója.

Ezt követően a színészképzés aktuális kérdéseit elemezték a konferencia résztvevői. Felszólalt Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti vezetője, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, Kozma Gábor, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, valamint Visky András, író, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi tanára. A moderátor mindhárom panelnél Seres Gerda volt. A nap a Csokonai Színház Finálé című előadásának megtekintésével zárult.

A találkozó az Interreg V-A Magyarország—Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében zajlott.

A képen balról jobbra: Seres Gerda, Kozma Gábor, Bianco Erdei, Andrej Visky, Nemes Zsófia, Gemza Péter, Czvikker Katalin, Visky András, Szabó György, Bessenyei-Gedő István