Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.05.04

Restaurálták Szigligeti Ede mellszobrát

Újra régi fényében ragyog névadónk, Szigligeti Ede mellszobra.
A szobrot és talapzatát a nagyszebeni Brukenthal Múzeum szakértői állították helyre.  A szobor restaurálását célzó hatástanulmányt a Partium Alapítvány rendelte meg, és annak költségeit is állta, majd az összes szükséges engedély beszerzése után költségmentesen adta át a Bihari Megyei Műemlékvédő Alapítványnak 2021-ben. A projektet a kolozsvári Rest Arh Kft. készítette. A restaurálás mellett a dokumentációban szerepelt egyebek közt egy biológiai állapotfelmérés is, amelyet Bogdan Ungureanu szakértő végzett.
A helyreállítás egy hónapig tartott, ezalatt állagmegőrzési és restaurálási munkálatok zajlottak a bronzból készült, gránit és mészkő talapzattal ellátott műalkotáson. A  nagyszebeni szakértők a tisztítás mellett a talapzatról a korábbi felújításokból visszamaradt gittet is kicserélték a kőlapok között, így már nem juthat be oda a nedvesség és a por. A restaurátorok a bronz műalkotást lakk védőréteggel vonták be, a talapzatot és a rajta látható domborművet pedig megtisztították a lerakódásoktól és a ránőtt mohától.
A restaurálást a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány (Oradea Heritage) rendelte meg, Angela Lupșea igazgató irányításával, a Partium Alapítvány kezdeményezésére.
Szigligeti Ede nagyváradi születésű drámaíró mellszobrát 1912. december 15-én leleplezték le a róla elnevezett színház előtt. A szobor Margó Ede alkotása.