Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.03.09

Felavattuk a Transilvania Színpadot

Március 8-án, Szigligeti Ede születésének évfordulóján került sor a Szigligeti Színház első előadására az egykori Transilvania mozi felújított termében. Az estét névadónk mellszobrának megkoszorúzásával kezdtük.

Szigligeti Ede drámaíró, rendező Szathmáry József néven született Nagyváradon, 1814. március 8-án. 1900 októberében átadott színházépületünk és a benne működő állandó társulat a kezdetektől fogva az ő nevét viselte. Mellszobrát, Margó Ede alkotását, 1912 decemberében avatták fel az egykori Bémer, ma Ferdinand téren, a színház előtt. A szobor talapzatán társulatunk koszorút helyezett el.

A stúdió előcsarnokában érkezéskor pezsgővel köszöntötte a nézőket szponzorunk, a Partner Drinks. A teremben Czvikker Katalin főigazgató köszöntőjével indult a derűs hangulatú együttlét. „Ha a mi színházunk érdeke mindannyiunk ügye tud lenni, még van remény, hogy továbbra is egy asztalhoz tudunk ülni mi mind, akiknek közös emlékünk, múltunk van több 10 év távlatában itt, Nagyváradon (...). Építsük tovább közösen ezt a várost, vigyázzunk szobrainkra, emlékhelyeinkre, egymásra is, talán így egyre többen maradunk itthon. Hozzunk létre több kulturális teret, hiszen ha ezek azok a helyek, ahol találkozhatunk nem kérdés: szükség van rájuk” – hangzott el.

19 órakor kezdődött első, erre a térre adaptált előadásunk, a Játék a kastélyban című komédia. Molnár Ferenc szövegéből Balogh Attila rendezett fordulatos és szórakoztató előadást, amelyet a termet zsúfolásig megtöltő közönség sok nevetéssel fogadott és vastapssal hálált meg. Az előadás végeztével a Játék a kastélyban férfi színészei, Szotyori József, Hunyadi István, Sebestyén Hunor, Csatlós Lóránt, Scurtu Dávid és Tőtős Ádám nőnap alkalmából egy-egy szál tulipánnal köszöntötték a nézőtéren ülő hölgyeket, illetve természetesen színésztársukat, a szeszélyes primadonnát alakító Trabalka Cecíliát. Távozás előtt művészeinket és közönségünket a Dubovan pincészet borkóstolóval ajándékozta meg.

Stúdióavató rendezvénysorozatunk folytatódik, ma este a Bányavirág című nagy sikerű előadásunkat nézheti meg újra a közönség, pénteken a Nagyvárad Táncegyüttes A Schmürz című fizikai színházi produkciójának bemutatójára kerül sor, szombaton a Bányavakságot játsszuk, a vasárnap 17 órakor kezdődő A tigris után pedig kerekasztal-beszélgetésre hívjuk közönségünket. A Stúdióavató további előadásaira a jegyek már elfogytak, de azokat a későbbiekben folyamatosan játsszuk majd az új térben.