Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.02.20

Megkezdődött az Én, a féreg próbafolyamata

Kovács D. Dániel vezetésével megkezdődött a Szigligeti Társulat Én, a féreg című stúdióelőadásának próbafolyamata. A darab Franz Kafka Az átváltozás című novelláján alapul. A rendező másodjára dolgozik a váradi truppal, neki köszönhetjük A Schroffenstein család című nagyszínpadi produkciót, amely 2020 tavaszán került bemutatásra.

Az Én, a féreg vasárnapi első olvasópróbáján Kovács D. Dániel a társulatnak elmondta: Kárpáti Péter szövegéhez alig nyúltak hozzá, hiszen kortárs magyar drámáról van szó, amelyet nem kell aktualizálni. A szöveg maga adja a (stúdió)színpadi játék egyik fontos jellemzőjét, mégpedig azt, hogy a „féreg”, amellyé Gregor Samsa változik, hogyan jelenítődik meg a térben. A rendező szándéka szerint egyébként a teljes stúdióteret és vele együtt a közönséget is bevonja majd, játéktérként kezelve a nézőteret és a folyosókat is.

Kovács D. Dániel felidézte: Kafka novellája élete egyik első jelentős irodalmi élménye volt, és úgy véli, ennek, illetve Kárpáti szövegének segítségével a kortárs irodalom általában is hozzáférhetőbbé tehető. A darabot először Hamburgban vitték színpadra, azóta nem játszották, ő pedig Novák Eszterrel, a Szigligeti Társulat művészeti vezetőjével együtt fontosnak tartja, hogy Kárpáti szövegei magyar színpadokon is megjelenjenek.

Az Én, a féreg a társulat első olyan előadása lesz, amelynek bemutatójára az egykori Transilvania mozi átalakított termében kerül sor. A premier tervezett dátuma március 31.


Kárpáti Péter
Én, a féreg
Kafka Kabaré
Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélése nyomán
 
GREGOR Tőtős Ádám
APA Dimény Levente
ANYA Tóth Tünde
GRETE Trabalka Cecília
CÉGVEZETŐ ifj. Kovács Levente
ORVOS (KALAUZ) Szotyori József
INGRID Tasnádi-Sáhy Noémi
ROLAND Balogh Attila
NÉZŐ Kocsis Gyula
 
Rendező: KOVÁCS D. DÁNIEL
Dramaturg: BÍRÓ BENCE
Díszlettervező: SZAKÁCS FERENC
Jelmeztervező: BAJKÓ BLANKA ALÍZ
Zene: TRABALKA CECÍLIA
Ügyelő: JOÓ EMÍLIA
Súgó: TENTEA KATALIN