Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2022.10.04

Közönség előtt próbált a Csalóka szivárvány

Nyílt próba keretében kapott bepillantást a közönség a Szigligeti Társulat Csalóka szivárvány című előadásának előkészületeibe tegnap, október harmadikán.

Novák Eszter, a társulat művészeti vezetője az érdeklődőket néhány kulisszatitokba avatta be. Elárulta, hogy a bemutatót megelőző héten mind a színművészek, mind a műszaki személyzet szinte minden idejét a színházban tölti. Nincs ez másképp most sem, hiszen pénteken, október 7-én bemutatásra kerül a Tamási Áron szövegéből készülő Csalóka szivárvány. Novák Eszter bemutatta a közönségnek a súgót és az ügyelőt, vagyis Țentea Katalint és Joó Emíliát, akik a nézők számára láthatatlan, ám a produkció szempontjából nélkülözhetetlen munkát végeznek.

Telihay Péter, az előadás rendezője elmondta: a Csalóka szivárvány Tamási leguniverzálisabb darabja, amely bármely korban és bármely közegben megállja a helyét, hiszen olyan kérdéseket taglal, amelyek napjainkban éppoly aktuálisak, mint 1942-ben, a szöveg megjelenésekor. Az elvágyódás, az az érzés, hogy elfecséreltük az életünket, illetve az ezekből adódó frusztráció és válsághelyzet bárki számára ismerős lehet.

Az egybegyűltek az előadás utolsó harmadába leshettek bele, amikor a Csatlós Lóránt által alakított Czintos Bálint megbánja, hogy annak idején olyan drasztikus döntést hozott, amelynek következményeitől még évekkel később sem képes elmenekülni. Tanúi lehettünk annak, hogy hogyan születnek meg a kisebb-nagyobb döntések egy-egy jelenettel kapcsolatban, és megfigyelhettük, milyen stádiumban van egy nagyszínpadi előadás bemutató előtt néhány nappal.

A Csalóka szivárvány bemutatójára pénteken, október 7-én kerül sor, az előadást pedig október folyamán még 8-án, 17-én és 20-án újra műsorra tűzzük.

Az előadás műsorra tűzésével Tamási Áron emléke előtt tiszteleg a Szigligeti Színház az író születésének 125. évfordulóján.

Jegyek kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro oldalon.

 

Szereplők:

Czintos Bálint, Kundi Kund: Csatlós Lóránt

Kálmán: Tőtős Ádám

Samu bácsi: Kardos M. Róbert

Rózsa néni: Kovács Enikő

Tibád úr: Ifj. Kovács Levente

Zsuzsanna: Trabalka Cecília

Kun Ottó: Balogh Attila

Duka Vendel: Szotyori József

Viola: Gajai Ágnes

Ibolyka: Kocsis Anna

Virág úr: Kocsis Gyula

Fecske: Sebestyén Hunor

János: Kiss Csaba

Berta: Tasnádi-Sáhy Noémi

Homály: Balogh Attila

Aba: Czégényi-Ghent Ferenc Péter, Boross Péter

Bálintka: Blaga Norbert Ákos

 

Rendező: Telihay Péter

Díszlettervező: Szakács Ferenc

Jelmeztervező: Cristina Breteanu

A rendező munkatársa: Sebestyén Hunor

Ügyelő: Joó Emília

Súgó: Tentea Katalin