Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2022.09.20

Felolvasószínház a magyar dráma napján

Felolvasószínházat és sajtóbeszélgetést szervez a Szigligeti Színház a magyar dráma napján.

Az eseményen ifj. Kovács Levente és Szabó Eduárd színművészek, Novák Eszter rendezésében olvassák fel Mihály Zsombor A helyi című drámáját, amely a nagyváradi Szigligeti Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közösen meghirdetett, DráMÁzat elnevezésű drámaírói pályázatának Debüt kategóriájában ért el első helyezést 2021-ben.

Mihály Zsombor Székelyudvarhelyen született, harmincöt éves. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, újságírást és informatikát tanult. Jelenleg Budapesten él.

A darab a nyilvánosság erejének, valamint a sajtó, és elsősorban a helyi lapok helyzetének problémáját veti fel, és ez lesz a témája a felolvasást követő beszélgetésnek is, amelyre a nagyváradi és környéki sajtó képviselőit is meghívtuk. Hogyan találhat helyet magának a helyi sajtó az internet, a közösségi oldalak világában, hogyan maradhat releváns a közösség számára? Hogyan változott, alakult a jelentősége az elmúlt időszakban, és mit várhatunk a jövőben? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ közösen.

A beszélgetés moderátora Bozsódi-Nagy Orsolya, a Szigligeti Színház irodalmi titkára, a vita elindítója Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, a beszélgetőpartnerek pedig a helyi újságírók lesznek. Az esemény keretében az Újvárad folyirat friss lapszámának bemutatójára is sor kerül, amelynek vezérfonala szintén a sajtó helyzete. 

A felolvasószínház helyszíne: Szigligeti Színház, színpadi stúdió.

A belépés díjtalan!