Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2013.01-07

A Nagyvárad Táncegyüttes Új évi beszámolója

Az év végén sokan teszik, hogy visszatekintve az elmúlt évre mérleget készítenek az elért sikereikről, a teljesített céljaikról, álmaikról melyek egyenlőre álmok maradtak, s továbbra is elérendő célként szerepelnek terveik sorában.
Nem csupán az emberek vannak azonban így ezzel. Mielőtt elkezdődik az Új év a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese is mérlegre teszi eddigi teljesítményét, az elmúlt év eredményeit.
Különleges év volt a 2012-es év. Ebben az évben ünnepelhettük az együttes létrejöttének tíz éves évfordulóját, melynek alkalmából egy hetes rendezvénysorozatot szerveztünk, hogy nézőinkkel együtt ünnepelhessük az elmúlt tíz év sikereit, s hogy valamit visszaadhassunk abból a szeretetből, melyet e hosszú idő alatt nézőinktől kaptunk. Hiszen nélkülük, s az ő népzene és néptánc iránti szeretetük nélkül mi sem teljesíthetnénk küldetésünket, hogy hagyományainkat hűen őrizve újra felfedeztessük nézőinkkel a népi hagyományok, a népzene és néptánc szépségét, s egyedülálló értékét.
Továbbá elmondhatjuk, hogy itthon és külföldön öt fesztivál meghívottjaiként is felléphettünk, s hogy több mint hetven alkalommal álltunk színpadra. Ősszel, Nagyváradon először rendezhettük meg az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját, mely lehetővé tette, hogy a Nagyváradi közönség a többi hivatásos táncegyüttes munkájába is betekintést nyerjen.
A 2012-es év során öt új előadást is sikerült bemutatnunk, a tíz éves évforduló alkalmából bemutatott, Szent László királyunk legendáit feldolgozó Fényességes Csillag című nagyszabású misztériumjátékot, a Fekete Sáfrán c. Tamási Áron meséje nyomán színpadra állított felnőttmesét, s azt a három előadást, mely a 9000 km a hagyományok szolgálatában elnevezésű programunk keretében tulajdonképpen kifejezetten ismeretterjesztő szándékkal készült el, s került bemutatásra.
E három előadás - az Adventi játék, a Táncos történelem óra és a Táncos földrajz óra melyeket az iskolák számára egy három előadásos külön bérlet-rendszerben ajánlunk - továbbra is várja azon iskolák, csoportok jelentkezését, akik szeretnének azokon nézőként részt venni. A három előadásos bérlet iránt érdeklődni a 0772/215-371-es telefonszámon lehet.
De nincs még vége a mérlegnek csak az év utolsó két hónapjában sikerült megyénk harmincegy településére elvinni előadásainkat – közöttük sok olyan településre, ahol eddig még sosem léphettünk fel.
Elmondhatjuk tehát hogy lendületes és sikerekben gazdag volt az elmúlt év. Csakhogy egy elégedett visszatekintés után a jövő felé is figyelemmel kell fordulnunk, hiszen csak a naptári év ért véget december 31-én. A színházi évadnak csupán a felénél járunk s ezért lendülettel vágunk bele a folytatásba is. Szeretnénk a nézőink továbbra is érdeklődése és szeretete kíséri ezután is előadásainkat, melyekre mi is szeretettel invitáljuk közönségünket.
A nagyváradiak előtt stílszerűen január 13-án lépünk fel először a 2013-as évben, mégpedig a Fekete Sáfrány c. felnőttmesét mutatjuk be újra székhelyünkön a Szigligeti Színház színpadán. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy mivel a Fekete Sáfrán c. előadás nem szerepel egyik bérletben sem, a január 13-án este 19 órakor kezdődő előadásra a szokásos nyitva tartás szerint a színház jegypénztárában válthatnak jegyeket a kedves érdeklődők.
Továbbá érdekességként be kell számolnunk még arról is, hogy gyermek előadásunk a Bambuc ördög c. táncos mesejáték is jubilál ebben a hónapban. Ez a darab január 19-én 11 órától immár huszonötödik alkalommal kerül a gyermekközönség elé, hiszen ez lesz Szatmárnémetiben a Magyar Kultúra Hetének nyitó előadása. Azonban nem csupán a gyerekeket, hanem a szatmári felnőtteket is szeretnénk mesével megörvendeztetni, így nekik a Tamási Áron műve alapján színpadra alkalmazott Fekete Sáfrán című felnőttmesénket fogjuk bemutatni ugyanaznap este 19 órától. Mindkét előadás helyszíne a Szatmárnémeti Északi Színház.
Ugyanezt a két előadást nézheti meg a közönség a Bánffyhunyadi Művelődési Házban is kicsit később, január 25-én, pénteken szintén 13 és 19 órától.
Mindeközben az Ady Endre Elméleti Líceum, és a Mihai Eminescu Elméleti Líceum diákjai is részt vehetnek azokon a bérletes előadásokon, melyeket saját iskoláik dísztermeiben adunk elő, a korábban már említett 9000 km a hagyományok szolgálatában c. programunk keretében.
Szeretettel várjuk nézőinket ebben az Új évben is előadásaink minden helyszínén és minden időpontjában! Reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk hűséges nézőink érdeklődésére, és hogy ezután is örömmel és megelégedéssel fogadják előadásainkat.
Kérjük, kísérjék figyelemmel játékrendünket, programunkat és híreinket  weboldalubkon, az újságokban, valamint a facebookon, hogy egyetlen hírről, vagy előadásról se maradhassanak le.