Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2012.12-07

A Mikulás ajándéka?

Ezt a kérdést tehette fel magának az a mintegy 450 gyermek, akik tegnap, azaz december 5-én ingyen vehettek részt a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének, Tamási Áron novellája alapján színpadra állított Bambuc ördög című táncos mesejátékának előadásán a karcagi Déryné Művelődési és Ifjúsági Központban.

A különleges színpadi látványelemekkel és ritmusjátékokkal gazdagított néptáncelőadást az udvarhelyszéki-, sóvidéki – tácokon kívül egy különleges a dél-afrikai (gum boots) tánc tette még izgalmasabbá a kis nézők számára, akik az előadás során láthatóan jól tudtak azonosulni a rendetlen, ugyanakkor a lelkében mégis jó gyerek - az álmában Bambuc ördöggé változó főhős kisfiú - alakjával, akinek személyében – ha nem is teljesen – mindenki magára ismerhetett egy picit.

Bambuc ördög, kalandjai mindig jókedvre derítik a nézőközönséget, korhatárokra való tekintet nélkül. Azonban nem csupán ennyi az ő feladata. A huncut, néha szemtelen és rendetlen, ugyanakkor nagyon találékony és talpraesett főhős, akit Forgács Zsombor, az együttes táncosa alakít, mindig belopja magát a nézők szívébe, így aztán nem nehéz példaképpé válnia. Hogy mit tanulhatnak meg a gyerekek Bambuctól, azt egy korábbi előadás kis nézője így fogalmazta meg: “(…) ezután mindig rendet fogok csinálni a szobámban”. Persze az előadás nem csupán ezen üzenet hordozója, de hogy milyen más mondanivalót is hámozhat még ki a néző, azt mindenki maga dönthette el, aki eddig megnézte az előadást, melyet nem csak a Mikulásnak, hanem a Nemzeti Kulturális Alap Előadó-művészeti Kollégiumának köszönhettek a gyerekek, hiszen az ő támogatásuk nélkül ez az előadás nem jöhetett volna létre. Köszönet illeti tehát őket, s a szervezőket is, a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központ alkalmazottait és vezetőit, akik mindamellett, hogy lehetőséget teremtettek, biztosították a Nagyvárad Táncegyüttes számára a kiváló helyszínt. Köszönet érte!