Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2024.05.23

Holló Jankó – a Nagyvárad Táncegyüttes mesejátéka a stúdióban

Magyar népmese alapján készült táncjátékot mutatott be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese tegnap, május 22-én a Transilvania Színpadon. Az előadást Györfi Csaba jegyzi rendező-koreográfusként, az ismert mesét Szabó Attila alkalmazta táncszínpadra.

Holló Jankó neve beszédes név, nem véletlenül, hiszen a legtöbb mesehős emberi erők felnagyított, önállósított képmásának tekinthető. A holló a teremtés és a halál, a spirituális erő szimbóluma. Van benne valami fenséges, valami titokzatos. A népmese alapján a Nagyvárad Táncegyüttes egy olyan történetet hozott létre, amely a tánc nyelvén is erőteljes lenyomata marad a mese szimbólumrendszerének. Az alkotók szándéka, hogy 7 éves kortól a kamaszkorig mindenki kiolvashassa az előadásból az életkorának megfelelően feldolgozható problémákat, játékokat, drámát és humort egyaránt. Előadásunk a másságról, önmagunk történetének megismeréséről, elfogadásáról, a hőssé válás lehetőségéről mesél.


Előadók: Barabás Hunor, Barkóczi Réka, Fodor Virág, Forgács-Popp Jácint, Imre Béla, Ördögh Géza, Kerekes Dalma-Gabriella, Krupár Luca, Kádár Orsolya, Nagy Dominika, Rácz Imre-Adrián, Rácz Lajos-Levente

 

Rendező-koreográfus: Györfi Csaba

A rendező-koreográfus asszisztense: Törteli Nadin

Dramaturg: Czvikker Katalin

Díszlet- és jelmeztervező: Breteanu Cristina

Zeneszerző: ifj. Csoóri Sándor

Koreográfus: Tőkés Zsolt

 

A zenei alap létrehozásában közreműködtek:

Hegedűs Máté – hegedű

Herédi Zsombor – harmonika

Őri Kiss Botond – zongora

Lakatos Dávid – bőgő

Horvath Áron – cimbalom

Földes Gábor - gitár, basszusgitár | chitară, chitară bas

Ifj. Csoóri Sándor - brácsa, tambura, írbuzuki, szöveg

Caussanel Izabella – ének

Vrencsán Anita – ének