Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2023.05.11

A Nagyvárad Táncegyüttes a Kulturális Sokszínűség Fesztiválján

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese is részt vett a Kulturális Sokszínűség Fesztiváljának első kiadásán, amely a Bihar Megyei Kulturális Központ kezdeményezésére került megrendezésre a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában, május 9-én, amely 1985 óta Európa napja.

A szervezők közleménye szerint a rendezvény célja a térségben együtt élő nemzetiségek közötti elfogadás, megértés és kölcsönös tisztelet hangsúlyozása és előtérbe helyezése. A fesztiválon több mint 150 előadóművész lépett színpadra a Bihar megyében élő magyar, olasz, zsidó, roma, német, szlovák és görög közösségek képviseletében, a román Rapsodia bihoreană és a Nuntașii Bihorului együttesek mellett.

A rendezvény egyik partnere a Szigligeti Színház volt, a szervezésben részt vett a Bihar Megyei Tanács, a Szakszervezetek Művelődési háza és a Visit Oradea, a további partnerek pedig a következők voltak: Nagyváradi Zsidó Hitközség, Olaszok Biharban Egyesület, Német Demokrata Fórum, Romapárt Bihar megyei szervezete, Ermis Kulturális Egyesület, Romániai Szlovákok és Csehek Demokrata Szövetsége.

A Nagyvárad Táncegyüttes Kalotaszeg Cifra vidékére, Nádasmentére, azon belül Mérába, és Inaktelkére kalauzolta el a nézőket. A felcsendülő dallamok mellett olyan táncos egyéniségek megidézett táncában gyönyörködhettek a jelen lévők, akik méltán öregbítették a vidék és települései hírnevét. Ilyen egyéniségnek számít, sok más mellett, a mérai Berki Ferenc, „Árus”, akinek a verbunkját Drimba Máté adta elő, vagy az inaktelki Kalló Ferenc, „Malmi” és Varga Pál János, akiknek a „figurás” táncából válogatott az együttes néptánckara. Ezek mellett csárdást és szaporát mutattak be táncosaink, valamint az énekes hagyományt is megjelenítve egy keservest és hajnalit hallhatott a közönség Brugós Anikó tolmácsolásában.

A koreográfia Imre Béla munkája volt, zenélt a Soroglya zenekar.

A rendezvény közös körtánccal (hórával) zárult.

 

Fotó: Silviu Filip