Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.03.27

Vágják az erdei utat .... - A Háromszék Táncegyüttes néptáncelőadása Nagyváradon

A Háromszék Táncegyüttest szükségtelen bemutatni a nagyváradi közönségnek. Az 1990-ben Sepsiszentgyörgyön alakult néptáncegyüttes számtalan alkalommal volt illusztris vendége a nagyváradi színháznak örömet okozva ezáltal a művészetek barátainak.

Ezúttal a számos erdélyi és magyarországi városban nagy sikerrel játszott Vágják az erdei utat … című folklórelőadással lépnek fel városunkban.

Az első világháború történései nyomot hagytak a népművészet világában is. A hadviselés új élményekkel gazdagította a néptáncokat és népdalokat. A Vágják az erdei utat …című táncelőadásban mindez tetten érhető. Az előadás egy kedélyes és egyben szomorkás időutazás a száz évvel ezelőtti világba, amelyre rányomta a bélyegét a háborúra való felkészülés, a sorozás, a bevonulás előtti búcsuztatás, a frontvonalan teljesítő katonák tűzszünetben való mulatozása, de a háború utáni hazatérés, illetve a családtagok elvesztésével járó fájdalom is.

Az Ivácson László, rendező-koreográfus által színre vitt folklórelőadás egy táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.

A magyarok által közkedvelt Háromszék Táncegyüttes előadását április 4-én tekinthetik meg a Szigligeti Színház nagyszínpadán 19 órai kezdettel.

Az előadás jegyei megvásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában, előzetesen helyeket foglalni pedig a 0772867145-ös telefonszámon lehet.