Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.01.04

Új Év tánccal

Szerefi Ilona népdalénekes önálló estjével köszönti az Új évet a Nagyvárad Táncegyüttes. Szerefi Ilona az együttes tagjaként tevékenykedik annak megszületése óta táncosként, valamint énekes szólistaként. A népdalénekes, előadóművész első önálló estjében a magyarok őseinek csodálatos történeteit eleveníti meg eredeti előadásmódban, imádságokkal, ráolvasókkal, élő zenével és énekekkel, hogy a színház mágikus erejével így erősítse hitünket és identitásunkat. A rendkívül gazdag előadás autentikus zenei anyagból és szövegekből építkezve újra életre kelti a nézők és hallgatók számára a magyar nép gazdag kultúráját. Szerefi Ilona a darab alapját képező - szájhagyomány útján fennmaradt rege által - a magyar teremtéstörténet különleges dimenzióiba kalauzolja el nézőközönséget.

Az előadás rendezője és dramaturgja Szalay Tamás – Bánffy Miklós-, Jeszenszky Endre-, és Lyra-díjas koreográfus. A jelmezek és a díszlet megtervezése, valamint kivitelezése Cristina Breteanu munkáját dicsérik. A darabban látható film és animáció Szalay András alkotása, az előadás elkészítse során pedig a rendező asszisztense Kerekes Dalma, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa és tánckarvezetője. Az előadásban közreműködnek még a Nagyvárad Táncegyüttes zenekarának tagjai: Bartalis Botond – cimbalom, citera, Dallos Levente – hegedű, dob, Kiss Huba – furulya, triangulum, Szukits Éva – koboz, brácsa, doromb, xilofon.

Az előadást, melynek alkalmával a Nagyvárad Táncbérlettel rendelkezők érvényesíthetik bérleteiket, január hatodikán este a Szigligeti Stúdióban láthatja majd újra a közönség.

Január kilencedikén 19 órától már a Pataky Klári Társulat Elfelejti, belebotlik… című vendégelőadásával várják a nézőket. Az előadás helyszíne a Szigligeti Stúdió. Az előadás három mai nőről szól – női szerepekről, küzdelmekről, összetartásról és életről.

Alább az előadásról korábban megjelent kritikákból olvashatnak szemelvényeket:

Az Elfelejti, belebotlik…-ban megidéződnek a démonok, elismerően azt is mondhatnám: három folyamatosan jelen is van. Dányi Viktória, Nagy Csilla és Temesvári Zsófia ugyanis lenyűgöző hangulatteremtő jelenléttel, kifinomult tánctechnikai fegyelemmel, letisztult, sallangmentes előadásmódban, mégis varázsos ihletettséggel tolmácsolja a koreográfiát. Még amikor egyformán és egyszerre ugyanazt a mozgássorozatot mutatják be, akkor is különböznek egymástól, pedig hihetetlenül szinkronban vannak. Pataky Klári finom empátiával rájuk igazította (ugyanazt) a koreográfiát, szerintem ez valahogy úgy történhetett, hogy a táncalkotó megtalálta, és a maga módján „színpadra alkalmazta” a három előadó egyéniségét, a nőkről szóló releváns üzenetét, továbbá a kor szavát. Mert az Elfelejti, belebotlik… három mai nőről szól, akik vannak… Térben, időben elhúzott, kb. ötvenperces pillanatfelvétel az előadás, mely olyan kifinomult technikával készült, mint a Leány gyöngy fülbevalóval című Vermeer-festmény (csak táncban).

(…) Pataky Klári mesélni tud úgy, hogy a mesében nem történik semmi, és hallgatva mégsem lankad a figyelmünk, tud koreografálni úgy, hogy alig mozdulatai is felnagyulva jelentőséget nyernek, és tud ábrázolni úgy, hogy egyszerre mindent elmond egyről, háromról, mindről… Nőről, emberről, banálisról, nagyszerűről. Mindezt vég nélkül teszi: úgy kezdi el, mintha el sem kezdené, és befejezi anélkül, hogy a végére érne." (Kútszegi Csaba: Elfelejti, belebotlik - Tánckritika.hu)

Az előadás koreográfusa Pataky Klári, dramaturgja Kompár Valéria, táncolják: Dányi Viktória, Nagy Csilla és Temesvári Zsófia.

Az előadások jegyei megvásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

Fotó: Bánhalmi Árpád