Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2018.12.07

Kemény tempót diktáló alkotópáros

A szombaton bemutatásra kerülő előadás rendező-koreográfus párosa Sánta Gergő és felesége Sánta-Bíró Anna már hónapok óta dolgozik együtt a Nagyvárad Táncegyüttes tánc- és zenekarával a Népek tengere című folklórelőadás elkészítésén.

Sánta Gergő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Örökös Aranysarkantyús, Junior Príma díjas táncművész, a Népművészet Ifjú Mestere, gyermekként ismerkedett meg a néptánccal majd a szakirányú középiskola elvégzése után felvételt nyert az akkori Budapest Táncegyüttesbe (mai Magyar Nemzeti Táncegyüttes). Ezzel egy időben tanulmányokat folytatott a Magyar Táncművészeti Főiskola, táncpedagógus szakán, és párhuzamosan a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetését is magára vállalta, amelynek hat éven át volt a művészeti vezetője. 2015 órta a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészeti vezetését végzi feleségével, Sánta-Bíró Annával közösen.  A Magyar Nemzeti Táncegyüttesben eltöltött eddigi évei során mesterei Zsuráfszky Zoltán és felesége Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna útmutatásai, nagymértékben formálták előadói attitűdjét és ösztönözték koreográfusi munkáját. A Magyar Nemzeti Táncegyüttesben folytatott tevékenysége mellett a tánchagyomány életben tartásával, tánctanítással - koreografálással is foglalkozik. Saját bevallása szerint, nagyváradi származása miatt nagyon megtisztelő volt számára a felkérés és örömmel töltötte el a Nagyvárad Táncegyüttessel való közös munka.

Sánta Gergő társa nem csupán a táncban, hanem az életben, a munkában és az alkotásban is Sánta-Bíró Anna, aki szintén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Örökös Aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere. A néptánc és a népzene a családja révén egész életét végig kísérte. Középiskolai tanulmányait a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában végezte, ahonnan utolsó évben ösztöndíjasként a Budapest Táncegyüttesbe nyert felvételt. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. A hivatásos táncművészként eltöltött több mint tíz éve során - mint táncos és előadóművész - saját elmondása szerint – csakúgy, mint férje – nagyon sokat köszönhet Zsuráfszky Zoltán és párja Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna útmutatásainak, hiszen az általuk folyamatosan felállított elvárások vitték előre előadói és alkotói pályáján.  Férjével kiváló párost alkotnak a színpadon, és a nézők számára láthatatlan – kulisszák mögött zajló – alkotói munkában is. Hivatása a néptánc. A kultúra szeretetét a tánctanítás és koreografálás által igyekszik átadni az általa oktatott táncosoknak.

Az alkotópáros a hosszú és „táncost-próbáló” munkafolyamat során mindvégig Csoóri Sándor inspiráló gondolatait tartotta szem előtt, és egyfajta mottóként ajánlják a nézők figyelmébe is, hiszen ezek azok gondolatok, amelyek meghatározzák magát a darabot is:

„Gondoljuk csak végig: mi őriz, mi véd, mi balzsamoz, idegen szóval: mi konzervál legtisztábban egy-egy maradandó értéket? A stílus! .... Ma már nem vitás, hogy az eredetiség révén nem csak a dalokhoz, táncokhoz kerülünk közelebb, hanem magunkhoz is. Az eredetiség ugyanis mindent megelőz. Minden tudást és minden sejtést is. Az eredetiség: rendező elv, belül a lélekben és az ösztönökben.”

A műsorban az autentikus koreográfiák mozaikjaiba folyamatosan visszatérő dallamvariánsok alkotnak egy egységet. Díszes látomásként más-más hangulatot kelt az adott tájegység dallam és képi világa. A tánc, a zene, viselet, a nézők elé táruló képek által burjánzva növik ki magukat a különböző vidékek és népek táncai.

Az előadás nagyszínpadi bemutatójára 2018. december 8-án, 19 órától kerül majd sor a Szigligeti Színházban. Az előadás létrejöttét támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap. A bemutató jegyei megvásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában valamint a www.biletmaster.ro oldalon.