Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2018.11.12

Továbbképzés zajlott a Nagyvárad Tánecgyüttesnél

Nemrég zajlott a Nagyvárad Táncegyüttes továbbképzése Appelshoffer Jánossal és Rémi Tündével. Az ismert és elismert táncos pár által tartott workshop a somogyi táncok és marossárpataki táncok témakörét mutatta be a Nagyvárad táncegyüttes táncosai számára november elseje és ötödike között.

A workshop alkalmával megtudhattunk hogy a dél-dunántúli Somogyban a lassú csárdás régiesebb formáival találkozhatunk. Mint az oktatóintól kiderült Zselicben például a lassú csárdást a térd- és bokarugózással járt lépései okán, a folyamatosan hullámzó mozgás miatt „lejtősnek” nevezték.  A somogyi lassú csárdás több változata is megkülönböztethető, a régiesebb egylépéses, és a később elterjedt kétlépéses csárdást. A lassú csárdás pedig mindig a táncrend bevezető tánca volt. A főbb mozgásformáiról, mint „lippenős”, „libbenős”, „mártogatós”, „kopogós” elnevezett lenthangsúlyos friss csárdás a lassúnál jóval gazdagabb. A csárdás régi formája a parasztság általános páros mulatsági tánca volt.

A tánckar továbbképzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Aranyos Szegelet újra

Holnap, azaz november 13-án, kedden, 19 órától ismét megtekinthető a Szigligeti Stúdióban Szerefi Ilona önálló előadói estje, az Aranyos Szegelet, amely a csángó és székely mondák világába repít el kicsiket és nagyokat egyaránt. 

Az előadást játssza Szerefi Ilona – előadóművész, népdalénekes, de közreműködnek még a Nagyvárad Táncegyüttes zenészei, Bartalis Botond cimbalmon és citerán, Dallos Levente hegedűn és dobon, Kiss Huba meghívott vendégművész furulyán és triangulumon, Szukits Éva brácsán, kobozon, dorombon és xilofonon játszik az előadásban.

A nemrég bemutatott új előadásának rendezője és dramaturgja Szalay Tamás Bánffy Miklós-, Jeszenszky Endre- és Lyra díjas koreográfus, díszlet- és jelmeztervezője Cristina Breteanu. A darabban látható film és animáció Szalay András munkája. Az előadás elkészítése során a rendező asszisztense Kerekes Dalma, a Nagyvárad Táncegyüttes tánckarvezetője volt.

Az előadás jegyei már csak korlátozott számban válthatók a Szigligeti Színház jegypénztárában valamint a www.biletmaster.ro oldalon.