Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2018.08.17

Táncos újdonságok a 2018/2019-es évadban

Tizennyolc tervezett premierrel, köztük két ősbemutatóval, három fesztivállal és számos rendhagyó eseménnyel várja közönségét a 2018/2019-es évadban a nagyváradi Szigligeti Színház. A Nagyvárad Táncegyüttes négy bemutatóval készül a következő évadra.

Szeptember folyamán mutatják be Szerefi Ilona énekes-szólista egyéni estjét, az Aranyos szegeletet, amelynek gerincét a magyar folklór paradicsomi kert-szimbólumát feldolgozó népdalok, ráolvasások, rigmusok és mesék adják.

Népek tengere címmel nagyszabású folklórműsort rendez a Fölszállott a Páva sztárja, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (egykori Honvéd Együttes) táncos-szólistája, Sántha Gergő. A különböző együtt élő népcsoportok népdal és néptánc-kincséből összeállított produkció színrevitelében a magyar folklór olyan jelentős személyiségei működnek közre, mint Árendás Péter népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Appelshoffer János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta-Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagja, illetve Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes előadói.

Jorge Luis Borges Márk evangéliumának táncszínházi átiratát Györfi Csaba rendező-koreográfus viszi színre Idegen címmel a 2018/2019-es évad első felében. A Szigligeti Stúdióban műsorra kerülő előadás a mester-tanítvány viszonyt dolgozza fel kortárs tánctechnikák segítségével.

2019 tavaszán Bardo címmel Fodor Zoltán rendez stúdiótermi táncelőadást. A Nagyvárad Táncegyüttes kortárs programját gazdagító produkció homlokterébe egy váróterem sorsközösségét foglalkoztató létkérdések kerülnek.

A Nagyvárad Táncegyüttes szervezésében harmadik alkalommal kerül sor az Infinite Dance Festival tánc- és összművészeti eseménysorozatra. Az október 22-28. között megszervezendő programon egyebek közt workshopok, folklórelőadások, utcai megmozdulások, valamint a Szegedi Kortárs Balett, illetve a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja résztvevőinek előadásai is helyet kapnak.

Jegyek és bérletek

A 2018/2019-es évadban tizenhat nagyváradi és három vándorbérlet közül választhatnak az érdeklődők. A hagyományos bérletházak mellett, idén hét szabadbérletet kínál a színház, köztük kifejezetten pedagógusoknak szánt bérlettel és zenés előadásokra érvényesíthető csomaggal. Újdonság, hogy ettől az évadtól kezdődően két típusú táncbérlet váltható: a Kortárs táncbérlet a Nagyvárad Táncegyüttes három kortárs táncelőadására (Idegen, Bardo, Kármen – a dunaújvárosi Bartók Táncszínház vendégelőadása), a Nagyvárad táncbérlet pedig a társulat három folklórelőadására (Népek tengere, Aranyos szegelet, Ütközések) érvényesíthető.

A Szigligeti Színház 2018/2019-es évadának bérletkínálatáról, illetve tervezett előadásairól bővebb tájékoztatást a Szigligeti Színház weboldalán (www.szigligeti.ro), Facebook-csatornáján (www.facebook.com/NagyvaradiSzigligetiSzinhaz), illetve a színház jegypénztárában és partnerintézményeiben terjeszett évadhirdető füzetben kaphatnak az érdeklődők.