Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2018.03.16

Áprilisban mutatják be a Vakfoltot

Hamarosan bemutatásra kerül a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb produkciója melyet Tőkés Imola fiatal táncos-koreográfus neve fémjelez. Az áprilisban bemutatandó mozgásszínházi darab az Imre Zoltán Program első határon túli előadása. 

A program, melynek célja lehetőséget biztosítani az ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket, és kijutásukat a nemzetközi színtérre 2017-ben indult útjának. Erre nyújtott be pályázatot Tőkés Imola a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa és koreográfusa, amelyet sikeresen meg is nyert.

Előadása – mint mondja – betekintést nyújt két bipoláris zavarral küzdő fiatal férfi és nő kezelésébe, akik a művészetterápia segítségével keresik a kiutat. Minél jobban elmélyülnek az alkotás varázsában annál inkább távolodnak betegségük hatókörétől.

Tőkés Imola a különböző művészeti ágak ötvözetében rejlő szimbiózispontokban látja a táncszínház új lehetőségeit. A Vakfolt című előadásnak nem csupán rendező-koreográfusa de  előadója is egyben. Társai az alkotásban és az előadásban Györfi Csaba, a Nagyvárad Táncegyüttes koreográfusa és Trabalka Cecília (TRAiLA) színész, elektronikus zenei producer, színházi zeneszerző is, aki élő elektronikus hangzások mentén biztosít talajt a mozgás és a zene sajátos találkozásának.

Az előadás jelmeztervezője Cristina Breteanu jelmeztervező, akinek munkáit sok színházi és táncos színházi produkcióban láthatta már a közönség. Jelenleg a Nagyvárad Táncegyüttes állandó díszlet- és jelmeztervezője.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg.