Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.04.17.

Ma este bemutatóra várjuk nézőinket

Ma mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes Betyárvilág – tanc a mindenkori Rózsa Sándorról című táncelőadását. A darab rendező-koreográfusa és dramaturgja is egyben László Csaba, az együttes állandó koreográfusa. A ma, 19:00 órakor kezdődő bemutatóra a Szigligeti A-bérlet érvényes.
Az előadás alapköve a betyárok, a betyárság köré fonódott mítosz.
A rendező-koreográfus egyik legfőbb ihletforrása a munkához Krúdy Gyula: Rózsa Sándor, a betyárok csillaga Magyarország történetében című műve volt.
Íme egy kis ízelítő Krúdy írásából:

„Rózsa Sándor olyan formájú volt, mint a Dózsa György alakja él a nép képzelmében. Az ilyen alakú embert a nép nyelvén széleskötésűnek mondják. Nem kókad meg a nyaka valami könnyen, mert rövid és széles az, amelyben nyoma sincs az izgatott ádámcsutkának. Nem roggyan meg a válla, mint a nyurga embereké, mert közel-földhöz jár, legfeljebb annyi magasságnyira, amilyen mélyre a sírokat szokták ásni.
Ha hegyek között élt volna, medvéhez lehetne hasonlítani széles derekával, de önszántából sohase ment messzebb a síkságtól, mint a kis magyar bika a gulyától.
Csak a szeméről mondják, hogy az kígyószem volt. Hideg, résen álló, gyanakodó, egy pillanatra sem önfelejtkező. Az üldözött vadak figyelnek így a szemükkel minden levél mozdulására. Mélyen húzódtak be a szemek a koponyába, mint a titok a lelkiismeretbe…”
A bemutatóra, és az azt követő előadásokra is vásárolhatók jegyek a színház jegypénztárában. A következő előadások időpontjai: április 29, szerda 19:00 óra (Ady - bérlet), május 2, szombat, 17:00 óra (Papp Magda - bérlet), május 10, vasárnap, 19:00 óra (Halasi - bérlet). Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.