Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.04.15.

Zajlanak a Betyárvilág főpróbái a Szigligeti Színházban

Hamarosan elkészül a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb előadása, a Rózsa Sándor életének momentumait feldolgozó Betyárvilág című táncjáték –, melynek alkotói munkájában számos elismert és nagy tudású szakember vett részt. Az alkotók között az együttes állandó koreográfusán, László Csabán kívül, még meg kell említenünk az előadás zenei szerkesztőjét és zeneszerzőjét, Molnár Szabolcsot, aki már régen szoros kapcsolatot ápol az együttessel (a 2014-ben bemutatott A villa című darab zenéjét szintén ő szerkesztette), és akinek Nagyváradhoz való kötődése is szoros, hiszen itt végezte el a Partiumi Keresztény Egyetem zenepedagógia szakát. Jelenleg a Heveder zenekar tagja, amely ennek az előadásnak a felvételről szóló zenei részét is feljátszotta.
Saját bevallása szerint a darab, témájából adódóan nagy kihívás volt számára, hiszen székelyföldi lévén az erdélyi népzenében van inkább otthon, így a kis-magyarországi tájegységek számára kissé idegenek. De a bemutatandó előadás kedvéért belevetette magát a témához kapcsolódó tájegységek zenei anyagába és szűk két hét alatt még citerázni is megtanult.
„Ez a hangszer az, amely az én elképzelésemben segít visszaadni azt a „vadkeleti” hangulatot, melyen e letűnt betyárkort megidéző előadás alapszik” – vallja Molnár Szabolcs.
Szintén az előadás zenéjéhez kapcsolódóan kell megemlítenünk, hogy a népdalok összeválogatása és betanítása, az együttes régi tagja, a PKE Zenepedagógiai tanszékének oktatója Brugós Anikó munkáját dicséri.
Az alkotók sorában nagyon fontos megemlíteni a díszlet és a jelmezek megálmodóját Cristina Breteanu ruhatervezőt és designert, aki hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát ebbe a számára különösen izgalmas témába, a betyárok korának viseleteit és tárgyait megidéző darab látványvilágának a megalkotásába. Vallomása szerint, számos színházi és filmes produkcióban való közreműködése után, megtiszteltető felkérés számára, hogy díszlet- és jelmeztervezője legyen a Betyárvilág című előadásnak, melynek művészi kihívása a régmúlt kor betyár viseleteinek megidézésében és korszerűsítésében rejlik.
A koreográfus munkatársak között meg kell említenünk Kovács Norbertet, a szakma „Cimbi”-jét néptáncost és koreográfust, a Népművészet Ifjú Mesterét, Örökös Aranysarkantyús táncost, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnökét, aki szaktudásának átadásával gazdagította a Nagyvárad Táncegyüttes tudástárát, és aki méltán érdemelte ki azokat az elismeréseket, melyekkel őt eddig a Magyar Állam illetve a szakma kitüntette. A tánccal nyolc, az oktatással húsz éves kora óta foglalkozik. Munkatársai, akik segítették itteni munkájában, a szintén kiváló táncosok és oktatók, Gaschler Beáta és Lőrincz Hortenzia voltak. A vendégművészek sorában feltétlenül meg kell még említenünk Tőkés Zsoltot is, akit korábban a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetőjeként ismerhetett meg a nagyváradi közönség, s most a Nagyvárad Táncegyüttes férfikarát erősíti. A Betyárvilág koreográfiáinak összeállításában szintén fontos szerepet vállalt.
De nemcsak vendégművészek, hanem az együttes saját táncosai Kerekes Dalma és Rácz Lajos is hozzájárultak az előadás koreográfusi munkálataihoz. A harci jelenetek betanítását, illetve az ehhez szükséges technikák elsajátítását pedig Nagy Sándor, harcművész, az École de Budo Raji Nemzetközi Iskola (Raji Budo Iskolája) romániai vezetője vállalta magára, aki mintegy két hétig dolgozott együtt a táncosokkal.
A bemutatóra, mely a Szigligeti A-bérlet része, illetve az azt követő előadásokra is vásárolhatók jegyek a színház jegypénztárában. A következő előadások időpontjai: április 29, szerda 19:00 óra (Ady - bérlet), május 2, szombat, 17:00 óra (Papp Magda - bérlet), május 10, vasárnap, 19:00 óra (Halasi - bérlet). Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.