Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.02.19.

Egy társulat, két este, két előadás, egy helyszín

A Szigligeti Színház szervezésében február 24-én és 25-én két igazán különleges előadással várja nézőit az András Lóránt Társulat a nagyváradi Szigligeti Stúdióban.

Dirty Dancing

Az első nap 24-én, kedd este 18:00 órától a Dirty Dancing című előadás kerül bemutatásra, amelyet túljelentkezés esetén aznap este 20:00 órától megismételnek.
A történet:
A véletlen megoldást kínál: egy tizenéves lány, számára ismeretlen világba csöppen, olyan helyre, ahol végre élni látja az embereket. A társaság, a tánc, a szex drog & rock’n’roll tiltott zóna, erkölcstelen világ. Kezdeti kényelmetlenségei ellenére, ösztöne azt diktálja, hogy ez az a hely, ahol felszabadulhat, és új élményeket fedezhet fel. Itt találkozik „a férfival”, aki első perctől felkelti a figyelmét, sőt megmagyarázhatatlan vágyakat ébreszt benne. A nővé válás folyamata ettől a pillanattól végérvényesen és visszafordíthatatlanul beindul, minden természetes velejárójával együtt: izgalom, féltékenység, szerelmi háromszög, dráma, beteljesülés...
Játsszák: Orbán Eliz-Beáta, Péterfi Arnold, Deák Orsolya, Gothárd Veronika, Ruszuly Ervin, Dabóczi Dávid, Mari García, Macaveiu Blanka, Pál Aliz, Pop George, Tomşa Cristian, Tőkés Imola
Koreográfia: Nagy Orsolya
Koreográfia-latin táncok: Deák Orsolya


A székek

Az előadás, melyet február 25-én este 19:00 órától láthat majd a közönség, Eugéne Ionesco azonos című műve alapján készült.
E. Ionesco (1909-1994) román–francia származású francia író, az abszurd dráma egyik megteremtője.
1948-ban egy angol nyelvkönyv példamondatainak tanulmányozása közben döbbent rá a kispolgári lét abszurditására. Első abszurd darabját A kopasz énekesnő-t is ebben az évben írta, mely 1950-ben került színpadra, megteremtve ezzel az abszurd színház világát, ugyanis a darab színpadi rendezése is a könyvből áradó abszurditást tükrözte. (Egész addigi és azt követő életében is ódzkodott a „rendes” színházaktól).
A székek című színjátékát 1952-ben írta. A hamarosan Nagyváradon vendégszereplő András Lóránt Társulat nem előaször foglalkozik a szerző darabjaival – korábban már Györfi Csaba rendezésében színpadra állították az A lecke című darabját is, mellyel többek között Nagyváradon is nagy sikert arattak a közönség köreiben.
A történet:
A magányos pillanatok felismerésekor rádöbbenünk arra, hogy az ember által érzékelt világ szerelemközpontú, és az élet szerves része a szerelem. A kiteljesedett lét feltétele az a tapasztalás, ahogyan az ember érzelmileg viszonyulni kénytelen a másik nemhez. Vagy él a kínálkozó lehetőségekkel, vagy úgy megy el mellettük, hogy tudomást sem vesz róluk, anélkül fogalmazva meg ki nem mondott véleményét helyzetekről, szituációkról, hogy valaha is megtapasztalta volna azok milyenségét. Az élet is egy ilyen meg nem tapasztalt, önkéntelen kísérlet, melyben nem a lassú halálba fordulás örömét éli meg az ember, hanem az öröknek hitt változás depresszív reményét.
Szereplők: Györfi Csaba, Pál Aliz, Bezsán Noémi
Koreográfus: Pál Noémi

Jegyeket vásárolni az előadásokra a Szigligeti Színház jegypénztárában lehet, annak szokásos nyitvatartása szerint.