Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.02.17.

Nagyváradon vendégszerepel az András Lóránt Társulat

2014 őszén öt taggal és egy névadó vezetővel alakult meg az András Lóránt Társulat Marosvásárhelyen.
Az új társulat ötletgazdája és egyben névadója András Lóránt, lövétei származású művész, aki versenytáncosként kezdte, majd színészként folyatta pályafutását. Később ötvözni kezdte a két műfajt, színházi koreográfiákat kezdett készíteni. A 90-es évek elejétől gyakorlatilag színházi koreográfusként is tevékenykedett, saját bevallása szerint lassan nincs az országban olyan színház, ahol ne fordult volna meg – az elmúlt években a nagyváradi közönség is megismerhette munkáit. A negyvenkét éves művész szerint mégis most ért meg az idő arra, hogy létrehozzon egy táncszínházi társulatot.
„Ahhoz, hogy az ember társulatot alapítson – de főleg egy táncszínházi társulatot, amely nagyon technikafüggő – az első kérdés nem az, hogy hol és miből, hanem az, hogy kikkel. Tulajdonképpen így a társulat létrejötte szorosan összefügg azzal, hogy néhány éve beindult a koreográfia szak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahol én is tanítok.” – mondta András Lóránt egy korábbi, a Krónikában megjelent interjújában.
A fiatal társulat járt már Nagyváradon Györfi Csaba A lecke című Eugen Ionesco darabjából készített táncadaptációjával.

Ez alkalommal Dirty Dancing című előadásukat mutataják be a nagyváradi közönségnek, mégpedig február 24-én este hat órától és túljelentkezés esetén kilenc órától is, majd másnap 25-én A székek című előadásuk kerül bemutatásra, hét órai kezdéssel. Az előadások helyszíne a Szigligeti Stúdió. Jegyeket vásárolni az előadásokra a Szigligeti Színház jegypénztárában lehet, annak szokásos nyitvatartása szerint.