Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.02.09.

Elektra KO

Az elmúlt héten többször is szó esett arról, hogy a nemzetközi kritikuscéh magyar szervezete Nagyváradra látogat, hogy az általuk elindított Kritikus Óra (KO) című eseménysorozat keretében beszélgetést szervezzenek a Szigligeti Színház két nemrég bemutatott előadásáról, a Szigligeti Társulat Hetedik lépcsőfok és a Nagyvárad Táncegyüttes Elektra című darabjairól. A Kritikus Óra lényege, hogy a színházi előadások után kritikusok vezetésével beszélgetés zajlik az alkotókkal és a közönséggel.
Február 6-án ez alkalomból a Nagyvárad Táncegyüttes Elektra című mozgásszínházi előadása került kielemzésre a Moszkva Kávézóban.
A kritikuscéh képviseletében Ungvári Zrínyi Ildikó, Varga Anikó és Zsigmond Andrea vett részt a beszélgetésen. Az est során, a klasszikus történet mozgásban való megfogalmazhatósága vetődött fel először megválaszolandó kérdésként - hiszen különleges módja ez a történetmesélésnek – főleg, ha az előadandó történet egy görög tragédia. Azonban mint kiderült az alkotók az interpretációt nem tekintették elsődleges célnak. Az előadás elkészítése során maga az euripidészi történet csupán ihletként, kiindulópontként szolgált a rendező koreográfus Györfi Csaba és Márton Erika a jelmez- és díszlettervező számára. A rendezőt elsősorban a halál, a fájdalom és a hiány kapcsán kialakuló bosszú érzete foglalkoztatta, hogy hogyan juthat el az ember a mások életét kioltó tettlegességig, egyáltalán jogában áll-e ilyet tenni. A KO alkalmával azt is megtudhatta a hallgatóság, hogy milyen nagy mértékben élhettek szabadságukkal a táncosok az alkotófolyamatban, miben tudtak hozzájárulni az egyes események megfogalmazásához, mozgásban való leképezéséhez. Szó esett az előadás különleges játékterének többszörös funkciójáról, metaforikusságáról illetve arról, hogy mennyire volt újszerű a Nagyvárad Táncegyüttesnek és a nagyváradi közönségnek ez az előadás.