Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.11.04.

A banda Szigligeti Színházban

November 13-án este 19:00 órától Nagyváradon mutatja be A banda című előadását a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes.
Az együttes, mely 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön, nem ismeretlen a nagyváradi közönség előtt. – Többször jártak már nálunk emlékezetes előadásaikkal. Nem csoda, hiszen célkitűzéseik között szerepel, hogy olyan előadásokat hozzanak létre, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor az együttes szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez is. Évadonként új bemutatókkal jelentkeznek és törekednek arra, hogy repertoárjuk mindig új színekkel gazdagodjék, úgy a koreográfiák, mint az előadá¬sok szerkezete és dramaturgiája által. Az együttes több mint kétezer alkalommal lépett már közönség elé, Erdély összes nagyvárosában és a szórványvidékeken egyaránt. De vendégszerepeltek Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Lengyeloszágban, Finnországban, Görögországban, sőt megordultak már a távoli Novoszibirszkben is.
A Háromszék Táncegyüttes - korábbi - „Száz évig” című előadásának sikere, a magyarpalatkai banda és a mezőségi esküvők-lakodalmak emléke, a Heveder zenekar mai tudása, érett előadásmódja és az együttes erősödő tánckara új előadás létrehozására inspirálta a szerzőt, Könczei Árpádot
„Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi,- palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai- esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak. A történet egyszerű: lakodalomra készülő zenészek, érkeznek a vőfélyek, de a banda még nem készült el. Sietni kell, mert következik a menyasszonykísérő, a menyasszony búcsúztató, de akad, aki megzavarja a szép ceremóniát (…).” – Írja Könczei Árpád, az előadás rendező-koreográfusa.
Az előadás forgatókönyvét Könczei Árpád és Könczei Csongor írta.
Zenei szerkesztés és játéktér: Könczei Árpád, táncoktatók: Busai Norbert, Busai Zsuzsanna és Könczei Csongor, jelmezkészítő: Simó Júlia. Videó: Bakó Kincső, Kató Zsolt és László Lóránd, művészeti munkatárs: Könczei Csongor.
Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
Jegyek vásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában 10 és 15 lejes áron a szokásos nyitvatartás szerint. Az előadás iránt érdeklődni a 0772215371-es telefonszámon lehet.
Szeretettel várjuk nézőinket