Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.10.29.

A VILÁGCIRKUSZ november 2-án

November 2. a szenvedő Egyház ünnepe, amelynek alkalmával 998 óta az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekre emlékezünk. E napot, mely római hagyományokra is visszavezethető Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be az üdvözült lelkek és valamennyi elhunyt emlékezetére. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.
Ebben az évben és ezen a napon a Szigligeti Színház A VILÁGCIRKUSZ című előadással emlékezik meg a halottakról. - Lehetne-e megfelelőbb alkalmat, és megfelelőbb előadást találni ahhoz, hogy a színházban együtt emlékezünk közös halottainkra - mint az I. világháború áldozatairól megemlékező A VILÁGCIRKUSZ című előadást, melyet a A Nagyvárad Táncegyüttes a Szigligeti Társulat színészeivel közösen állított színpadra. Mozart zenéjével, a darabban megszólaló Requiem is a halottakért mondott közös imát szólaltatja meg: „Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis”, magyarul: „Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék nekik” (idézet Mozart Rekviemjének kezdő soraiból).

Az előadás időpontja november 2-a, 19:00 óra, helyszíne a Szigligeti Színház. Jegyeket a színház jegypénztárában lehet vásárolni a szokásos nyitvatartás szerint, keddtől péntekig 11:00 és 17:00 óra között, valamint egy órával az előadás előtt.