Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.10-28

Héttorony fesztivál

November második hétvégéje, a Héttorony fesztiválnak köszönhetően a zenéről fog szólni. 

A program a következő:

November 8. – Queens Pub

20:00 Nagyváradi bujdosók – Kiss Ferenc, Küttel Dávid, Novák Péter és Szokolai Dongó Balázs koncertje

November 9. – Árkádia Bábszínház, Szigligeti Színház

11:00 Papó zenedéje. Játék, muzsika és tánc, vagyis interaktív gyermekműsor népi hangszerekkel.

18:00 Kiállítás a Szigligeti Színházban: A Kós Károly Egyesülés erdélyi vándoriskolásai – Megnyitja Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

19:00 Weöres Sándor Rockandroll – Novák Péter főszereplésével a Szigligeti Színházban.

Jegyeket a Nagyváradi bujdosók és a Weöres Sándor Rockandroll koncertre egységes áron koncertenként 10 lejért lehet váltani, Papó zenedéjére pedig 5 lejért. Jegyeket a Szigligeti Színház jegypénztárában lehet vásárolni a szokásos nyitvatartás szerint keddtől péntekig 11-17 óra között, valamint egy órával a koncertek előtt.

Héttorony fesztiválköszöntő:

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált. Nemrég megújítottuk a fesztivál arculatát és új elemekkel gazdagítottuk hagyományos programsorozatait. Idén Visegrádról indulunk és Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát is bejárva Szlovákiában, Révkomáromnál hajózunk be. Fontosnak tartjuk, hogy a hazai népzene és világzene csúcsteljesítményei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsuk a figyelmet. A koncerteken kívül Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések, valamint a gyermekeket a hagyomány szeretetére ösztönző műsorok várják a közönséget. 

Hét torony, tíz kiállítás, húsz helyszín, huszonöt koncert, ötven előadó, száz művész! 

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a Mester épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

7 torony fesztivál 2014 = (10 kiállítás + 20 helyszín) + (25 koncert + 50 előadó) + 100 művész per 19 nap
A többismeretlenes egyenlet megoldását megtudod, ha eljössz!

Kiss Ferenc - művészeti vezető 
Horváth László - fesztiváligazgató