Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.09.01.

Reflexió a humor eszközeivel

Tegnap tartott sajtótájékoztatót a Szigligeti Színház, amelynek fő témája a Nagyvárad Táncegyüttes Pomádé király új ruhája című előadásának bemutatója volt.
A sajtótájékoztatón először Sorbán Attila köszöntötte a megjelent újságírókat majd átadta a szót Czvikker Katalinnak, a Szigligeti Színház főigazgatójának. Az igazgató asszony először a színház idei évadjának bérletkínálatáról ejtett néhány szót, majd beszámolt arról, hogy úgy néz ki, ebben az évadban sikerül majd – még a tavalyi sikereket is túlszárnyalva –megemelni az előadások látogatottságát. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy megújították azt az együttműködést, melyet a Partiumi Keresztény Egyetemmel korábban sikerült megkötni. Ennek keretében a PKE a jövőben résztámogatást nyújt mindazon diákok számára, akik ebben az évadban szeretnének színházbérletet váltani. Így az egyetem diákjai kedvezményes áron juthatnak majd hozzá bérleteikhez. Továbbá közzétették minden volt és leendő bérletes néző számára, hogy a bérletezés október tizedikén zárul, tehát mindazok, akik eddig még nem váltották ki bérleteiket, ezt eddig a dátumig tehetik meg a Szigligeti Színház jegypénztárában.
Fontos információ az is, hogy a színház előadásainak kínálatát is sikerült bővíteni, egy –
más színházakkal kötött – nagyszabású, bérletcserés együttműködésnek köszönhetően. Így került be a Szigligeti Színház idei programjába a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának Koldusopera c. előadása, Babarczy László rendezésében, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Iokaszté királyné c. előadása, Gemza Péter rendezésében, és a Békéscsabai Jókai Színház Advent a Hargitán c. előadása, Rubold Ödön rendezésében.
Mindezek után Dimény Levente ismertette a készülő új előadás részleteit. Beszélt a címválasztásról, arról, hogy bár az előadás témáját adó történet sok címen ismert, Ránki György operájának nyomán a Pomádé király új ruhája címet választották az előadás címéül – hiszen ez a zenei mű szolgál az előadás zenei alapjául is.

„A kortárs komolyzene mondhatni teljes mértékben hiányzik a gyerekeink tapasztalásaiból. A Ránki György gyerekoperájából kivonatolt táncszvittek bebizonyíthatják, hogy mennyire színes fantázia társulhat eme műfaj mellé.”
(Dimény Levente)

A nagyvárad Táncegyüttes vezetője arról is beszámolt, hogy két súlyos és fontos üzenete van ennek a mesének. Az egyik, amit a király és az udvartartás képvisel a történetben, a másik pedig, ami lehet csak később tudatosul a felnövekvő gyerekekben, hogy milyen fontos az önmagunkba vetett hit, az őszinteség és a kinevezett hatalommal szembeni szabad gondolkodásmód megtartása.

„A modernkori társadalom üres cicomaéhsége, az úgynevezett “cifra nyomorúság” meghatározza a gyerekek és az ifjúság mindennapjait. A fogyasztói rendszerre felépített közösség folyamatosan megalázza azokat, akik nem valamelyik, éppen divatos márkaboltból beszerzett ruhával, vagy értelmetlen használati cikkel hivalkodnak. A Pomádé király új ruhája a humor eszközével próbál reflektálni erre a járványszerű devianciára. A hatalom felé való feltétlen és remegőgatyás hódolás, amit az udvaroncok tanúsítanak, elfátyolosítja a saját érzékszerveinkbe vetett hitünket. Képesek vagyunk nem hinni a szemünknek, fülünknek, tapintásunknak, csak azért mert megfelelési kényszerünk megakadályoz ebben.”
(Dimény Levente)

Az előadás alapja a pantomim, a burleszk, a tánc és a néma-színház, melynek lényege, hogy szavak nélkül próbája a gesztusok és az érzések erejével közvetíteni az üzeneteket – miközben a játék fő eleme a humor. – Ez a műfaj különösen erős színészi képességeket igényel a szereplőktől.
Az előadás alkotó stábja is bemutatásra került. Kiderült, hogy a díszletek és jelmezek kivitelezését André Csongor és Dimény Levente együtt valósította meg. A díszletekben és a jelmezekben is az egyszerű ötletek dominálnak, amelyek a kint és a bent megfogalmazásán túl a játék segítségével teremtenek majd meg egy fantáziadús világot. Munkatárs volt az előadás létrehozásában László Csaba, az együttes állandó koreográfusa, és természetesen az előadás szereplői is a táncosok. Végül pedig elhangozott, hogy a Nagyvárad Táncegyüttes idén ezzel az előadással mutatkozik be az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek találkozóján is, mely október 16. és 19. között kerül megrendezésre Csíszeredában. A találkozó után az együttes szokásos erdélyi turnéját is megtartja - ez azonban már egy másik sajtótájékoztató témája. A Ppomádé király új ruhája c. előadás bemutatója október másodikán 18:00 órától lesz felnőtt közönség előtt az Árkádia Bábszínházban, de gyermek-bemutatót is tartanak másnap, azaz október 3-án 13:00 órától. A Pomádé király új ruhája című előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.