Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.09.22.

Mese táncban

– Ki ne ismerné Hans Christian Andersen meséjét?...
Pomádé király egyetlen gondja, hogy mit vegyen fel. – Ezáltal az udvartartás egyetlen gondja is az, hogy a király mit vegyen fel. A két szabólegény, a király és az udvaroncok butaságát kihasználva gúnyt űz belőlük. Ránki György zenéjére, fergeteges bohóckodással derül ki a “meztelen igazság”.
A Pomádé király új ruhája, Ránki György, eredetileg a Magyar Rádió felkérésére írt gyermekoperája, amelyet később, a rádiós bemutató sikere után dolgozott át a szerző a színpadi bemutató számára. Ránki György (1907 - 1992) legismertebb darabja szinte minden oldaláról bemutatja a kiváló, egyéni hangú, humoros, gunyoros, szellemes szerzőt. Zenéjében egyaránt fellelhetők a komolyzene, a jazz, a könnyebb tánczene, és a népdalok elemei - mindez bravúros, szórakoztató módon.
E zenei anyag felhasználásával készül új bemutatójára a Nagyvárad Táncegyüttes. Az új előadás beillik az utóbbi előadásaik sorába, hiszen gyarló emberi tulajdonságokból fakadó aktuális társadalmi problémákat dolgoz fel - humorosan. Az előadás üzenete mondhatni örök érvényű: a fölösleges cicoma, a felületes életszemlélet ellenében, a körülöttünk zajló események kritikus megfigyelését és az igazmondást – még, ha bátornak kell is hozzá lenni – nem lehet elég korán elkezdeni.
A Nagyvárad Táncegyüttes legújabb produkciója – bár elsősorban gyermekeknek készül – felhőtlen szórakozást ígér minden korosztálynak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az előadás rendező-koreográfusa Dimény Levente, koreográfusa László Csaba, a jelmezekés a díszlet pedig André Csongor és Dimény Levente közös munkájának eredménye. A bemuatóra október másodikán kerül sor az Árkádia Bábszínház nagytermében. Jegyeket a bemutatóra, illetve az azt követő előadásokra a Szigligeti Színház jegypénztárában lehet vásárolni a szokásos nyitvatartás szerint.