Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.06.08.

Várad(i) bemutató

A Miniévad programjai között szerepel egy különleges ősbemutató, melynek során a Nagyvárad Táncegyüttes és a Szigligeti Társulat legújabb, közös produkciójának szövegkönyvét mutatják be a nézőközönség és mostmár az olvasóközönség számára nyomtatásban is.
Az eredeti regény - melynek írója Nagy Dániel -, Cirkusz címen 1926-ban jelent meg, az Erdélyi Szépmíves Céh kiadásában, Kolozsváron. Ám, azóta nem élt meg újabb kiadást. Írója talán egykoron nem is gondolta volna, hogy az általa oly mélyen elítélt első világháború kitörésének századik évfordulóján éppen egy az ő regényéből elkészült táncos előadással fognak megemlékezni a szomorú eseményről. A május 16-án bemutatott előadás szövegkönyvét Bodolay Géza dramaturg írta meg, dramatizálva és átdolgozva Nagy Dániel eredeti szövegét.
Nagy Dániel Cirkusz c. regényének a gerincét alkotó cirkuszi előadás tulajdonképpen a lezajlott háború allegóriája. Az expresszionista hangvételű alkotás hatalmas látomás a háború borzalmairól; felépítésében egyrészt a groteszk és az abszurd, másrészt a realista mozzanatok gyakori együttes alkalmazása fokozza a háború elembertelenítő mivoltának ábrázolását.
A Bodolay Géza által írt szövegkönyv most az olvasók számára is elérhetővé válik, mert a Várad folyóirat különkiadást szentelt a szövegnek, amely e hónapban jelenik meg. Május 8-án 17 órától a Szigligeti Színház előcsarnokában tehát ősbemutatónak lehetünk tanúi, amikor bemutatásra kerül a Várad folyóirat májusi száma, Bodolay Géza - A VIGÁGCIRKUSZ című előadás dramaturgjának - közreműködésével. A bemutatóra szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!