Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2014.04.29.

Ma van a Tánc Világnapja

A tánc világnapjának magyarországi üzenetét idén Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, a Csillagszemű Táncegyüttes alapítója fogalmazta meg.

TÁNC VILÁGNAPI KÖSZÖNTŐ – 2014

"A tánc hétköznapi életünk mozgásrendjénél sokszor nehezebb, szervezett, esztétikai szempontok szerint válogatott, szuverén kifejező erővel rendelkező mozgás. Él a ritmika sokféleségével, igazodik a kísérő zenéhez, összességében egy csodálatos világ részesei lehetünk, ha a táncokkal megismerkedünk.

A tánc a népek,kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. A táncot művelők részesei lehetnek ennek a csodálatos világnak, de nemcsak a tehetséges, rátermett művelők részesülhetnek ebben, hanem azok is, akik csak nézik a táncot. Nagyszerű dolog az, hogy élményhez jutva azok is részesülhetnek a tánc örömében, akik nem tudnak táncolni, vagy a látottakat gyakorlatban nem ismerik.

Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete, a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen a ember mindennapi életében és széppé tegye azt.
Köszönet ezért a szépségért, és művészi élményért a világ táncművészeinek!"

Budapest, 2014. április 29.

Timár Sándor
Kossuth-díjas koreográfus