Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat .

Babaszínház Nagyváradon

A Szigligeti Színház Lilliput társulata március 9-én a 0 és 3 év közötti babáknak játszik. Nagyvárad első babaszínházi produkcióját a kecskeméti Bartal Kiss Rita rendezte. A nemrég bemutatott Toldi és az évadkezdő Csipkerózsika rendezője szereti a kihívásokat, az olyan feladatokat, amik a rendezőt és szinészt egyaránt kimozdítják a komfort zónából. Babaszínházi produkciót nem először rendez, de ott volt az elsők között, akik Magyarországon meghonosították ezt a műfajt.

Mint legtöbb gyerekpszihológiával foglalkozó ötlet, a babaszínház ötlete is a Skandináv államokból indult. Norvégia volt a kezdeményező ország, aki 2003-ban Franciaország, Dánia és Finnország mellett Magyarországot is bevonta a Glitterbird – művészet a legkissebbeknek c. közös programba, ami az eddig kulturálisan elhanyagolt 0-3 év közötti korosztálynak szólt. Az első magyarországi előadásokat 2005-ben mutatták be a Kollibri színház szervezésében. A három éven át tartó munkafolyamatot magyar pszichológusok, bölcsődei, metodikai szakemberek, újságírók, kritikusok követték figyelemmel és készítettek hatástanulmányokat. Magyarországon ma már minden bábszínház repertoárjában van kisbabáknak szóló előadás. Itt Romániában még nem annyira elterjed ez a műfaj.

Miért a babákat a színházba vinni?

Kodály Zoltán azt mondta, hogy a zenei nevelést már a magzati korban el kell kezdeni. Szerintem a színházzal is jó ha minél előbb elkezdjük. Nagyon fontos, hogy a gyerekeket milyen vizuális, auditív hatás éri az első színházi élménynél. Hiszem, hogy a kisbabáknak is minőségi, művészeti értékkel bíró élményt kell nyújtani. Természetesen figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat. Egy kisbaba esetén tudjuk, hogy például, a látása még nem túl éles, ezért fontos a szinek használata. Egy babaelőadásnál nagyon fontos tudni, hogy a kisbabának minden információ új. Fontos közösségi élmény lehet egy ilyen pordukció, ahol a csecsemő eddigi tapasztalatai gazdagodhatnak. Ugyanakkor, mivel ez egy igazi baba-mama (papa) program, a gyermek érdeklődése, reakciója a szülők számára is okozhat meglepetést.

Mire számíthatnak azok akik megnézik a Lilliput társulat Kezeslábas című előadását?

Nagyon örülnék, ha az előadásra ellátogató anyukák és apukák egy közös szinházi élményre készülnének fel. Mivel kisbabákról van szó, megpróbáltuk minél otthonosabbá tenni a játékteret. Stúdióban játszunk, ahol a piciket nem kényszerítjük arra, hogy széken ülve, nézzék végig az előadást. Padlószőnyeg borítja a termet, a kicsik pedig párnákon, kockákon ülhetnek vagy éppen mászkálhatnak. Az előadás 15-20 percet tart, a végén minden díszletelemet meg lehet fogni, fel lehet fedezni, játszhat vele a gyerek. Kérem a szülőket, tegyék ezt a babával együtt. Nyilván az előadásban lévő szinészek is játszanak majd a gyerekekkel, de az igazi közös élményt az anya és apa közelsége adja.

Kezeslábas című előadásunkra a színház pénztáránál lehet jegyet foglalni keddtől péntekig 11-13 és 17-19 óra között a 0359/401-140-es telefonszámon.
Március 9-ei előadásunkra a jegyek már elkletek.
Babaszínházi produkciónkat legközelebb április 7 és 14-én nézhetik meg.