Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat .

A Toldiról beszélgettünk Bartal Kiss Rita rendezővel

Vasárnap 17:00 órától a Lilliput társulat Arany János: Toldi című elbeszélő költeményét mutatja be. Ennek kapcsán a darab rendezőjével, a kecskeméti Bartal Kiss Ritával beszélgettünk.


A köztudatban a bábszínház gyerekkenek szóló műfaj. Arany János elbeszélő költeményét azonban nem nevezném mesének. Kinek szól a vasárnap bemutatásra kerülő Toldi?


Ezt az előadást bárki megnézheti. Mi a 7- 14 éves korosztályt nevezzük meg célközönségnek, de azt gondolom, hogy egy színházi előadás akkor jó, ha többrétegű. A Toldi esetében, a kissebbek számára a történet, a meseszál lehet vonzó, a nagyobbak, a felnőttek számára pedig a történet filozófiája, a darab történelmi háttere, amire előadás közben többször kitérünk majd.


Eredetileg felolvasó színháznak indult. Hogy lett belőle rendhagyó irodalomóra?


Elkezdtünk Arany János szövegével foglalkozni,és azt gondoltam, ez az anyag megkívánja, hogy egy picikét máskép játszuk el. Vizuálisan, zenével és mozgással is megerősítjük a történetet és néhány irodalomtörténeti adalékot is elmondunk a gyerekeknek. Rendhagyó irodalómórát csináltunk belőle, mert a diákokat szeretnénk megszólítani, akik nem valószínű, hogy türelmesen végig halgatnak egy felolvasó színházat.


Feltételezzük, hogy azért a diákok elolvassák a Toldit. Mi az amit az előadás pluszba ad nekik?


Ezt a nagyon erős drámai művet megpróbáltuk szétszedni, a színház eszközeivel megerősíteni a szituációkat és úgy eljátszani. Nem csak a bábszínház eszközeit használjuk, vannak benne táncos elemek, rajzfilm ( Gémes József: Daliás idők)... ötvözzük a mozgásszínházat, a bábszínházat, a színművészetet, a költészetet, így próbáltuk összegyúrni a drámát. Több oldalról is megerősítettük a mondanivalót. Fontosnak érzem, hogy ezeket a klasszikusokat eljuttassuk a tinédzserekhez. Abban reménykedem, hogy, ha megnézik az előadást, és felkeltjük az érdeklődésüket, talán esély van arra is, hogy elolvassák a művet és megérezzék nyelvünk gyönyörűségét.