Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat Inva.id dat

Nemzetközi színházi tréningen vesz részt a Lilliput Társulat

Színházunk Lilliput Társulata is részt vesz azon a nemzetközi színházi tréningen, amelyet 2023. június 27–30. között Balmazújvároson szervez az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház a balmazújvárosi Veres Péter Művelődési Központtal együttműködésben. Az eseményen a résztvevők közösen megalkotják és előadják Az egri legény balladája című bábos térjátékot, melynek bemutatója 2023. június 30-án 19.30 órától lesz. Az előadásra a balmazújvárosi Kastélykertben egy Péter-Pál napi ünnep keretében kerül sor, melynek címe: „Szakad a búza gyökere”. A Lilliput Társulat már több koprodukciót is létrehozott az Ort-Ikivel, legutóbb adventkor szerveztek közösen utcai bábos és gólyalábas felvonulásokat Nagyváradon.

Az egri legény balladája egy csak Egerben és Balmazújvároson ismert népballada, amelynek alapja egy 1910-ben megtörtént valós esemény. A történetet és annak hátterét Dr. Vajda Mária gyűjtéséből ismerjük.

A több magyarországi és külföldi színházi társulatból szerveződött csapat közösségi színházi formában, helyi lakosok, közösségek bevonásával állítja színpadra a művet Dió Zoltán rendezésében.

A színészek délelőttönként egy mozgásszínházi tréningen vesznek részt, melynek vezetője Matej Matejka, a Wroclawban működő Grotowski Intézet tanára lesz, aki koreográfusként részt vesz a történet színpadra állításában is. Zeneszerzőként Fehérváry Lilla csatlakozik a társulathoz.

A közreműködő színházak, közösségek:

Kuckó Művésztanya Utcaszínház, Ort-Iki Báb-és Utcaszínház, Szigligeti Színház Lilliput Társulat (Nagyvárad), Kadarcs Hagyományőrző Egyesület.


 

A produkció létrejöttét a 10. Színházi Olimpia keretében a Magyar Bábművészek Szövetsége által meghirdetett „Zsinór nélkül” című pályázat biztosítja.

A 10. Színházi Olimpia főszervezője a Színházi Olimpia Nonprofit Kft., támogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium.