Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2019.09.11

Hamarosan IV. Fux Feszt!

2019. október 1–5. között negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját: a társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó 5+1 (0. nap - szeptember 30, A népmese napja) napján tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatja a közönség, két zártkörű eseménnyel, a meghívott előadások mellett pedig szakmai beszélgetésekre és bábkonferenciára is sor kerül.

A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínház - Brighella Bábtagozat – Szatmár, Puck Bábszínház – Kolozsvár, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Marosvásárhely, Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy, Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár, Lilliput Társulat – Nagyvárad, és a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhely mellett 2019-ben a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Bozsik Yvette Társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza, Markó-Valentyik Anna, illetve Pályi János. Természetesen idén is részt vesz a fesztiválon a nagyváradi színház roman bábtársulata is, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói 1-1 előadással.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a IV. Fux Feszt is versenyfesztiválként határozza meg magát. A szakmai zsűri tagjai idén Asbóth Anikó bábszínész, színházigazgató, Benedek Botond színész, Papp Tímea kritikus.

A fesztivál négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodás-kisiskolás réteg mellett a középiskolások is megtalálják a kedvükre valót, emellett babaszínházi produkciók és felnőtteknek szóló előadások is színesítik a fesztiválprogramot.

A IV. Fux Feszt keretében zajlik majd az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bábtár, a Budapest Bábszínház és a Szigligeti Színház Lilliput Társulat közös szervezésében megvalósuló Tradíció és innováció. 70 év báb – konferenciasorozat nagyváradi állomásának programja is.

Jegyek és bérletek a színház új helyszínen nyílt jegypénztárában, a Szigligeti Stúdióval szemben, a Moszkva utca 7. szám alatt válthatók. A 2019/2020-as évadban a következőképpen változik a színházi jegypénztár nyitvatartása:

Hétfő: zárva

Kedd, csütörtök: 10-19

Szerda, péntek: 13-19, valamint egy órával az előadások előtt. Emellett online, a www.biletmaster.ro oldalon is lehetséges jegyvásárlás. Bővebb információkért látogassanak el a www.szigligeti.ro, illetve a fuxfeszt.szigligeti.ro weboldalakra.